Ελάχιστη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για μια νέα Συνθήκη ΕΕ-Ελβετίας

[123RF.com]

Οι προοπτικές μιας νέας συνθήκης που θα ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ της Ελβετίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της χώρας, φάνηκε να περιορίζονται σήμερα, καθώς, μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων, δεν υπήρξε πρόοδος μέχρι την προθεσμία των μέσων Οκτωβρίου που είχε θέσει η ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι διαπραγματεύσεις περιπλέκονται από τις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για το Brexit, με την Κομισιόν να μην θέλει να δείξει ήπια στάση έναντι της Ελβετίας υπό τον φόβο ότι θα δώσει «όπλα» στους υπέρμαχους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Μπορώ ειλικρινά να πω πως δύσκολα πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους μια λύση σε όλα τα ανοικτά ερωτήματα», δήλωσε στην Neue Zuercher Zeitung η επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων, Petra Goessi. «Η Ελβετία δεν είναι ακόμα έτοιμη» για μια συνθήκη, πρόσθεσε.

Η εργατική νομοθεσία της Ελβετίας για την προστασία των υψηλών μισθών από τον διασυνοριακό ανταγωνισμό υπήρξαν ένα σημαντικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, που πιέζουν για ολοκλήρωση μιας συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Οι διαπραγματεύσεις φάνηκε να βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά τη συνάντηση των κορυφαίων διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες χθες Τρίτη.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος όμως δεν είδαμε σημαντική πρόοδο, παραμένουν ανοικτά σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Υπό αυτό το φως η Κομισιόν θα πρέπει τώρα να εκτιμήσει σε πολιτικό επίπεδο το πώς θα προχωρήσει», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες εντείνουν τις πιέσεις προς την Ελβετία (που δεν είναι μέλος της ΕΕ) να συμφωνήσει σε μια συνθήκη που θα έρθει να προστεθεί στο υπάρχον «παζλ» των 120 τομεακών συμφωνιών και η οποία θα αναγκάζει τη χώρα να υιοθετεί τακτικά τις αλλαγές στους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Η συνθήκη θα επικεντρώνεται σε πέντε τομείς που συνδέονται με την ενιαία αγορά: την ελεύθερη μετακίνηση ατόμων, την πολιτική αεροπορία, τις επίγειες μεταφορές, την αμοιβαία αναγνώριση βιομηχανικών προτύπων και τακατεργασμένα αγροτικά προϊόντα. Θα παρέχει επίσης μια πιο αποτελεσματική πλατφόρμα για την επίλυση διαφορών, παρέχοντας μεγαλύτερη νομική βεβαιότητα.

Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, και μάλιστα εν όψει των εκλογών στην Ελβετία και των ευρωεκλογών που θα διενεργηθούν του χρόνου, τότε θα παραμείνουν σε ισχύ οι τομεακές συμφωνίες, όμως οι διμερείς σχέσεις θα μπουν στον «πάγο».

Η αποτυχία επίτευξη συμφωνίας θα σήμαινε πως δεν θα αυξηθεί η πρόσβαση της Ελβετίας στην ενιαία αγορά, διαλύοντας τις ελπίδες για μια νέα ηλεκτρική ένωση, ενώ θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά για τους Ελβετούς παραγωγούς προϊόντων όπως ο ιατρικός εξοπλισμός, αν λήξουν οι συμφωνίες για την αμοιβαία αναγνώριση προτύπων.

Η Κομισιόν έχει απειλήσει πως δεν θα παρατείνει πέραν του τρέχοντος έτους την αναγνώριση των κανόνων του Ελβετικού χρηματιστηρίου που επιτρέπουν το διασυνοριακό trading.

X