Εκτός ΕΛΚ το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν – το σκεπτικό, οι δηλώσεις, το παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν (C) φτάνει στην Πολιτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 20 Μαρτίου 2019. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος Fidesz στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε η ηγεσία κόμματος μετά από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις και κατόπιν ψηφοφορίας στην Πολιτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η ιδιότητα μέλους του ουγγρικού κόμματος Fidesz ανεστάλη με άμεση ισχύ

Στην ψηφορορία, παρά τις προβλέψεις πολλών για κόντρες – ακόμη και διάσπαση – επιτεύχθηκε πλειοψηφία 190 υπέρ και 3 κατά στο κείμνεοι απόφασης, μετά από κοινή πρόταση της Προεδρίας του ΕΛΚ μαζί με τον Fidesz.

Η αναστολή συνεπάγεται, σύμφωνα με το επίσημο κείμενο και τις ανακοινώσεις, ότι η Fidesz δεν θα παρίσταται πλέον σε κάποια συνεδρίαση, δεν έχει χρόνο ομιλίας, δεν έχει δικαίωμα ψήφου ούτε έχει το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για θέσεις.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Joseph Daul δήλωσε:

«Το ΕΛΚ είναι κόμμα αξιών και κάθε μέλος πρέπει να τηρεί τις αρχές που μας ενώνουν. Σήμερα, η εσωτερική δημοκρατία έχει μιλήσει. Κατόπιν αιτήματος 13 συμβαλλόμενων μερών, ψηφίσαμε να αναστείλουμε τον Fidesz μέχρι νεωτέρας. Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη ελαφρώς. Ως κόμμα των ιδρυτικών πατέρων της Ευρώπης και πολλές ευρωπαϊκές επιτυχίες, το ΕΛΚ είναι και πρέπει να παραμείνει φάρος αξιών. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να οδηγούν ως παράδειγμα.Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του τύπου, την ακαδημαϊκή ελευθερία ή τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Και η ρητορική εναντίον της ΕΕ είναι απαράδεκτη. Οι αποκλίσεις μεταξύ του EPP και του Fidesz πρέπει να σταματήσουν.»

Το ΕΛΚ αποφάσισε ότι την εφαρμογή των όρων που συμφωνήθηκαν με το Fidesz θα παρακολουθεί μια ειδική, ad-hoc, Επιτροπή Αξιολόγησης.

Το σώμα θα προεδρεύεται από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρώην πρωθυπουργό Herman Van Rompuy (Βέλγιο) και θα αποτελείται από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans-Gert Pöttering (Γερμανία) και τον πρώην καγκελάριο Wolfgang Schüssel (Αυστρία). Τα μέλη της Επιτροπής θα υποβάλουν την έκθεσή τους στην Προεδρία του ΕΛΚ σε εύθετο χρόνο.

Στην επίσημη ανακοίνωση δεν περιλαμβάνεται αναφορά στο τί ακριβώς θα παρακολουθούν τα μέλη της Επιτροπής, δηλαδή τους όρους της συμφωνίας με το Fidesz. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η EURACTIV.com, οι λεγόμενοι «τρεις σοφοί» είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της εφαρμογής των τριών βασικών προϋποθέσεων που πρότεινε ο Spitzenkandidat του ΕΛΚ για τις εκλογές του Μαΐου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Manfred Weber.

Οι προϋποθέσεις είναι:

  • η άμεση αφαίρεση «αφισών και άλλων διαφημιστικών υλικών που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή μίας εκστρατείας παραπληροφόρησης κατά του Προέδρου Jean-Claude Juncker»
  • αναγνώριση από την Fidesz ότι αυτή η εκστρατεία προκάλεσε σημαντικές πολιτικές ζημίες
  • και διευκρίνιση εκκρεμών νομικών ζητημάτων σχετικά με το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: διαμάχη για το ποιος μοιάζει περισσότερο στον Ορμπάν

Στην αιχμή της Ευρωπαϊκής επικαιρότητας βρίσκεται πλέον η αντιπαράθεση Γιούνκερ Ορμπάν, αλλά στην Ελλάδα η κόντρα αποκτά και εσωτερικό πολιτικό ενδιαφέρον.

Η euractiv απευθύνθηκε στη ΝΔ για σχόλιο επί της εσωτερικής αντιπαράθεσης στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, η οποία όμως έχει και …

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στους πρώτους που ζήτησαν την αποπομπή Ορμπάν και του κόματός του από το ΕΛΚ ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Όχι μόνο για τους παραπάνω λόγους αλλά κυρίως για τη ρητορική και την πρακτική του στα θέατα μετανάστευσης και κράτους δικαίου. Συνολικά 13 κόμματα μέλη του Ευρωπαίκού Λαίκού Κόμματος ζήτησαν το προηγούμενο διάστημα να ληψθούν μέτρα κατά του ουγγρικού κόμματος. Μάιστα η θέση της ΝΔ είναι σταθερή κατά του ουγγρικού κόμματος και κυβέρνησης εδώ και πολύ καιρό…

Μητσοτάκης: Η ΝΔ υπέρ της πρότασης της ΕΕ εναντίον της Ουγγαρίας

«Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την έκθεση Sargentini που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έντονο παρασκήνιο

Ωστόσο όλες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας που φέρει μια αίσθηση ομοφωνίας και συμβιβασμού «για τα μάτια του κόσμου» έπαιξε η νέα επικεφαλής του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που διαδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η γερμανίδα πολιτικός έριξε το βάρος της στην επίτευξη συμφωνίας που να καλύπτει, κάπως, όλες τις πλευρές. Διότι από τη μία πλευρά υπήρχαν οι υπέρμαχοι της πλήρους διάρρηξης σχέσεων και διαγραφής Ορμπάν και Fidesz από το ΕΛΚ ενώ από την άλλη το ουγγρικό κόμμα και κάποιοι, λίγοι, υποστηρικτές του. Ούγγροι πολιτικοί δήλωσαν πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι τυχόν αποπομπή θα σημάνει εθνική προσβολή, ότι αν δεν αλλάξει το ΕΛΚ δεν χωράει εκεί η Fidesz, και άλλα πολλά. Αλλά ο ίδιος ο Ορμπάν προφανώς είχε τελικά άλλη γνώμη και συμφώνησε στην αποπομπή του, μέχρι νεωτέρας. Και σε αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο η γερμανίδα πολιτικός, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η οποία αναδεικνύεται σε νέα μετρ των ευρωπαίκών συμφωνιών, ακολουθώντας την παράδοση της προκατόχου της.

Η παρουσία της ίδιας της Κραμπ αλλά και του Ορμπάν σε μια συνεδρίαση που κανονικά θα είχε στελεχιακή κομματική εκπροσώπηση, έδωσε από νωρίς τον τόνο της σημασίας που απέδιδαν οι εμπλεκόμενοι στο αποτέλεσμα.

Ο Ορμπάν υποστηρίζει ότι πέτυχε (!) συμβιβασμό

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση είναι συγκεκριμένη και παράγει αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε ην απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αναστείλει τη συμμετοχή του κόμματός του, Fidesz στους κόλπους της παράταξης ως «αποτέλεσμα συμβιβασμού»!

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το πέρας της ψηφοφορίας των μελών του ΕΛΚ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ΕΛΚ πήρε τη «σωστή απόφαση» προκειμένου να διατηρήσει την «ενότητά» του ενόψει Ευρωεκλογών.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της επιτροπής των «τριών σοφών» θα γίνουν γνωστά, σύμφωνα με τον Β. Όρμπαν, μετά τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να μην επηρεάσουν αρνητικά την προεκλογική καμπάνια του ΕΛΚ.

Ωστόσο μέχρι τότε ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα έχουν ούτε λόγο ούτε άποψη εντός ΕΛΚ ούτε για την καμπάνια, ούτε για τις ευρωεκλογές ούτε για κανένα άλλο θέμα, κατί που μόνο ως «τιμωρία» μπορεί να εκληφθεί…

Παρά ταύτα ο Β. Όρμπαν επισήμανε, στο γνωστό μοτίβο έντασης που τον χαρακτηρίζει ότι «αν δεν είχε επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός, θα είχα αποχωρήσει σήμερα από το ΕΛΚ. Είχα έτοιμο ένα κείμενο», προσθέτοντας ότι ένα «τόσο δυνατό» κόμμα, όπως το δικό του δε θα μπορούσε να «εκδιωχθεί» από την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς είναι αναγκαίος ο «αμοιβαίος σεβασμός». «Δεν θα άλλαζα τις πολιτικές μου, την πολιτική μου προσέγγιση», τόνισε. «Παραμένουμε δεσμευμένοι για τις αξίες της ΕΕ αλλά επίσης δεν θέλουμε τη μετανάστευση, θέλουμε να προστατεύσουμε τις χριστιανικές αξίες», δήλωσε ο Ορμπάν, σε μια προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα, την πολιτική του αξιοπρέπεια και να απευθυνθεί κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του, ενόψει εκλογών.

Οι πρώτες δηλώσεις και αντιδράσεις

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, πάντως, δήλωσε από την πλευρά του «περήφανος» για την απόφαση του ΕΛΚ λέγοντας πως ήταν αυστηρή και σαφής και βασίστηκε σε μια συζήτηση πάνω στις αξίες του κόμματος και τις κοινές ιδέες. Ο Μ.Βέμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι ήδη από αύριο θα φανούν τα αποτελέσματα της απόφασης αφού ο Β. Όρμπαν δεν θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ.

Τη απόφαση του ΕΛΚ καταδίκασαν τα υπόλοιπα κόμματα (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) υποστηρίζοντας ότι το κόμμα θα έπρεπε να λάβει μια πιο καθαρή και οριστική απόφαση αποκλεισμού του Fidesz.

Στο παρασκήνιο, πολιτικοί από τα άλλα κόμματα κατηγορούν ευθέως την ηγεσία του ΕΛΚ ότι δεν τόλμησε να χάσει τις ψήφους του Fidesz στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο και ιδίως στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την Προεδρία της Επιτροπής…

 

X