Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη για την Καταλονία

[Quique Garcia/EPA/EFE]

Έγγραφο «διακήρυξης ανεξαρτησίας από την Ισπανία υπέγραψαν οι Καταλανοί ηγέτες την Τρίτη (10 Οκτωβρίου), παγώνοντας, ωστόσο, την εφαρμογή της και ζητώντας την έναρξη επίσημων συνομιλιών με τη Μαδρίτη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δρομολόγησε έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, για να συζητήσει την απάντηση της κεντρικής κυβέρνησης.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Soraya Sáenz de Santamaria, δήλωσε για τον κ. Puigdemont ότι: «είναι μια ομιλία ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζει πού βρίσκεται, πού πηγαίνει και πού θέλει να πάει».

Οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες μεταξύ εκείνων που ήλπιζαν να γίνουν μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής για μια περιοχή που παραμένει βαθιά διχασμένη όσον αφορά στην ανεξαρτησία.

Ο 35χρονος αρχιτέκτονας, Merce Hernandez, δήλωσε: «Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα. Είμαι ικανοποιημένος από αυτή την έκβαση».

«Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αγωνία, αναποφασιστικότητα και αβεβαιότητα. Είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί», δήλωσε η Maria Rosa Bertran από τη Βαρκελώνη στο AFP.

Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  Ντόναλντ Τουσκ, προέτρεψε τον κ. Puigdemont να μην λάβει μια απόφαση που θα καθιστούσε «αδύνατο το διάλογο».

Τη Δευτέρα, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, προειδοποίησε ότι μια μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας θα έθετε σε κίνδυνο την «κοινωνική συνοχή».

«Πιστεύαμε ότι σήμερα ήταν η κατάλληλη ημέρα να κηρύξουμε υπεύθυνα την ύπαρξη μιας καταλανικής δημοκρατίας και πιθανότατα χάσαμε την ευκαιρία για την ανεξαρτησία», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος CUP, Anna Gabriel.

Θέσεις

X