Εκλογές στη Φινλανδία: Άλλος ένας «πονοκέφαλος» για την Ελλάδα

finland

Αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική σκηνή της Φινλανδίας αναμένεται να φέρουν οι κάλπες της Κυριακής. Φαβορί είναι το Κόμμα του Κέντρου του Γιούχα Σιπίλα, το οποίο αναδιοργανώθηκε μετά το πέρασμά του στην αντιπολίτευση στις εκλογές του 2011.  Σημειωτέον ότι ο Σιπίλα είχε ταχθεί κατά του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ενώ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των «Φινλανδών».

Ο Σιπίλα, ένας 53χρονος βουλευτής, υπόσχεται να εκσυγχρονίσει τη Φινλανδία όπως ανανέωσε το κόμμα του. Πολιτικός με μικρή εμπειρία, φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας σε διάστημα μίας δεκαετίας σε μία χώρα που, χωρίς ανάπτυξη, βλέπει το ποσοστό της ανεργίας να ανεβαίνει με ανησυχητική ταχύτητα. Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το θέμα της οικονομίας, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να υπερηφανεύεται η απερχόμενη κυβέρνηση του Αλεξάντερ Στουμπ, ενώ αντιθέτως αποτέλεσε το δυνατό χαρτί του  Σιπίλα, ο οποίος μπόρεσε να επιβάλει το στιλ τού αποτελεσματικού, αν και όχι ιδιαίτερα επικοινωνιακού, ηγέτη.

Η Φινλανδία διαθέτει ένα σύστημα απλής αναλογικής και μία πολιτική κουλτούρα συναίνεσης η οποία φέρνει στην εξουσία ετερόκλιτους συνασπισμούς. Για τους αντιπάλους του Κόμματος Κέντρου, το ζητούμενο θα είναι να συγκεντρώσουν όσο το δυνατούς περισσότερες ψήφους  ώστε να εμφανιστούν σε θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις μιας κυβέρνησης συνασπισμού.  Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε σήμερα η δημόσια τηλεόραση Yie, τρεις σχηματισμοί μάχονται στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση: οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ (16,9%), το δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, οι Φινλανδοί (16,7%) και οι σοσιαλδημοκράτες του υπουργού Οικονομικών Άντι Ρίνε (15,1%). Η σύνθεση του συνασπισμού θα εξαρτηθεί κυρίως από την κατανομή των εδρών του κοινοβουλίου. Όμως ο Σιπίλα αναμένεται να αρνηθεί τη συνεργασία τόσο με τους συντηρητικούς όσο και με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θεωρούνται οι κύριοι υπεύθυνοι για την αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης. Έχει δηλώσει δε ανοικτός σε συνεργασία με το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών, μέχρι πρότινος γνωστό με το  όνομα «Αληθινοί Φινλανδοί».

Εχθρικοί απέναντι στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα των εκλογών συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και των Βρυξελλών, καθώς η Φινλανδία ήταν ένα από τα πλέον επιφυλακτικά μέλη σχετικά με τα πακέτα στήριξης της Ελλάδας.  Ο δε Σιπίλα έχει εμφανιστεί ιδιαιτέρως επικριτικός απέναντι στην Αθήνα, λέγοντας προσφάτως ότι «η Ελλάδα είναι το μόνο πρόβλημα που μας έχει απομείνει». Το Κόμμα του Κέντρου έχει μία ευρωσκεπτικιστική παράδοση την οποία ο πραγματιστής Σιπίλα προσπάθησε να μετριάσει, με τη βοήθεια του πρώην Επιτρόπου της ΕΕ, Όλι Ρεν. Όσο για τους Φινλανδούς, με την ελπίδα να ανέλθουν στην εξουσία, έχουν βάλει στον πάγο την αντι-μεταναστευτική ρητορεία τους, αλλά έχουν δώσει έμφαση στις ευρωσκεπτικιστικές τους απόψεις,  με «σημαία» τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στα πακέτα στήριξης της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μία κυβέρνηση των δύο κομμάτων μπορεί να εμφανιστεί εξαιρετικά απαιτητική  στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.  Ωστόσο, ο Γιαν φον Γκέριχ, οικονομολόγος στην τράπεζα Nordea, εκτιμά πως ο Σιπίλα δεν θα θελήσει να αρχίσει τη θητεία του προκαλώντας μία σοβαρή κρίση για την ΕΕ. Καθώς διαφαίνεται ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, η Φινλανδία θα είναι αυτή που θα το μπλοκάρει; Πιθανότητα όχι», τονίζει.

Euractiv με AFP

X