ΕΚ: Υπέρ της φορολόγησης ψηφιακών επιχειρήσεων

Την ικανοποίηση τους για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει νέα μέτρα που αφορούν στη δίκαιη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών, εξέφρασαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη (21 Μαρτίου).

Με κεντρικό στόχο την προώθηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, η Κομισιόν εξηγεί ότι το τρέχον κανονιστικό πλαίσιο για την εταιρική φορολόγηση δεν καλύπτει επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς που δεν συμβάλλει στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.

Ο Βέλγος Ευρωβουλευτής (ECR) και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, Sander Loones, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι οι πολυεθνικές εταιρείες δεν καταβάλλουν το μερίδιο του φόρου που τους αναλογεί. Αποδεικνύεται έτσι ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι ακατάλληλο για τη ψηφιακή οικονομία. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές».

Υψηλά πρόστιμα στις ψηφιακές εταιρείες προτείνει η Κομισιόν

Οι ψηφιακές υπηρεσίες που συλλέγουν τα δεδομένα των χρηστών, όπως το Facebook και το Gmail, θα υπαχθούν στους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον επόμενο μήνα. Οι πιθανές κυρώσεις θα …

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήρε την πρωτοβουλία της Επιτροπής, επισημαίνοντας ωστόσο, την ανάγκη διεξοδικής εξέτασης των προτάσεων, δεδομένου ότι «πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί άμεσες και βιώσιμες λύσεις».

«Σκάνδαλα, όπως το LuxLeaks, αποκάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται το χάσμα στα φορολογικά συστήματα των κρατών μελών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ψηφιακούς κολοσσούς, οι οποίοι διαθέτουν φορολογικό συντελεστή 9% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 23% των παραδοσιακών επιχειρήσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του S&D, Pervenche Berès.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα κράτη μέλη χάνουν σημαντικό μέρος των εσόδων που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τόνωση της οικονομίας, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Με φόρο 3% στις εταιρείες τεχνολογίας απαντά στις ΗΠΑ η Κομισιόν

Οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες με σημαντικά έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Google και το Facebook, θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών τους βάσει σχεδίου πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής της ALDE, Petr Ježek, σημείωσε ότι «Το ευρωπαϊκό φορολογικό σύστημα δεν έχει προσαρμοστεί επί του παρόντος στο σύγχρονο επιχειρηματικό-ψηφιακό μοντέλο». Εντούτοις, παραδέχτηκε τη δυσκολία εξισορρόπησης μεταξύ της δίκαιης φορολογίας και της καινοτομίας.

«Η ψηφιακή οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι καλά εξοπλισμένο για αυτή τη νέα πραγματικότητα», τόνισε η Βελγίδα Ευρωβουλευτής (ALDE), Lieve Wierinck.