ΕΚ: Οι προοδευτικές δυνάμεις επιτίθενται στην Αυστρία για το μεταναστευτικό

20190115_EP-082385B_DLL_127_RESIZED_L-2-800x450

Η άρνηση της αυστριακής κυβέρνησης να υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Mετανάστευση, διατηρώντας παράλληλα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, έπληξε την εικόνα της ΕΕ, ανέφεραν οι προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς την Τρίτη (15 Ιανουαρίου).

Ο Αυστριακός πολιτικός επισκέφθηκε το Στρασβούργο, προκειμένου να παρουσιάσει τον απολογισμό των επιτευγμάτων της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και επικρίθηκε έντονα ακόμη και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την απόφαση της κυβέρνησής του να μην υπογράψει την πρώτη διακυβερνητική συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η εν λόγω απόφαση αποτέλεσε τη μόνη εξαίρεση σε μια κατά τα άλλα «εντυπωσιακή» προεδρία. «Μακάρι να είχαν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές έκριναν ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι μια χώρα έλαβε τέτοια απόφαση, ενώ ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Γιατί ντροπιάσατε την Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτόν τον τρόπο, αρνούμενος να υπογράψετε αυτό το κείμενο;» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι 150 χώρες συναντήθηκαν, για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, χαρακτήρισε την απόφαση «ντροπιαστική». «Τοποθετηθήκατε στο πλευρό των Τραμπ και Όρμπαν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Ευρωβουλευτής του S&D, Μaria João Rodrigues, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Καγκελάριο, με τον ισχυρισμό ότι η δράση του θα επιφέρει «μια Ευρώπη του φόβου».

Επιπλέον, οι προοδευτικές δυνάμεις εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη προόδου σε σημαντικούς φακέλους της μεταναστευτικής πολιτικής, όπως η μεταρρύθμιση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για το Άσυλο.

«Η Ευρώπη πρέπει να καθορίσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, για να έχει μια οργανωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού», τόνισε η κ. Rodriguez.

Ακροδεξιά στήριξη

Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά επέκριναν την Αυστρία, οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς στήριξαν έντονα την αυστριακή θέση για τη μετανάστευση. Οι κυβερνητικοί εταίροι του Καγκελάριου Κουρτς, το κόμμα Freedom for Austria (FPÖ), μοιράζονται την ομάδα στο Κοινοβούλιο με την ιταλική Λέγκα και το UKIP.

«Ήταν πραγματικά αναζωογονητικό» να υπάρχει μια διαφορετική άποψη για τη μετανάστευση σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε ο Jan Zahradil, μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Ο κ. Zahradil εξήρε τον Καγκελάριο, λέγοντας ότι «αυτό που δίσταζαν να πουν οι πολιτικοί, είναι ότι η Ευρώπη δεν είναι πρόθυμη ή έτοιμη να δεχθεί μεταναστευτικές ροές».

Αποτίμηση της αυστριακής προεδρίας

Σε αντίθεση με το ζήτημα της μετανάστευσης, ο πρόεδρος Γιούνκερ εξήρε την Aυστρία, σημειώνοντας ότι «ήταν μια προεδρία που εξυπηρετούσε ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Καγκελάριος τόνισε ειδικότερα τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον αριθμό των θανάτων στη Μεσόγειο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με σχεδόν οποιαδήποτε άλλη γωνιά του κόσμου.

Όσον αφορά την εξωτερική πτυχή της διαχείρισης της μετανάστευσης, ο κ. Κουρτς αναφέρθηκε στο Αφρικανικό Φόρουμ στη Βιέννη, το οποίο στόχευε στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες. «Δεν θέλουμε να επενδύει στην ήπειρο μόνο η Κίνα», δήλωσε.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε τη σημασία της προόδου στην ανάπτυξη της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, χαιρέτισε τη συμφωνία για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αναφορικά με το Brexit, ο κ. Κουρτς εξήρε τις εργασίες της κυβέρνησής του τους τελευταίους μήνες. «Όταν αναλάβαμε την προεδρία τον Ιούλιο, μας ζητήθηκε να κάνουμε ό, τι μπορούμε, προκειμένου να διατηρήσουμε την ενότητα των 27. Και πράγματι καταφέραμε να τη διατηρήσουμε», κατέληξε.