ΕΕ-Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο

[euro2day.gr]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία για την μεταβατική περίοδο του Brexit, η οποία θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, έχει διευθετηθεί και μεγάλο μέρος της τελικής συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν για τα δικαιώματα των πολιτών και τον οικονομικό διακανονισμό, ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των Ιρλανδικών συνόρων.

Ο κ. Μπαρνιέ, χαρακτήρισε το νέο προσχέδιο της Συνθήκης «αποφασιστικό βήμα», λέγοντας όμως πως  «δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου».

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως στο τελικό κείμενο θα πρέπει να υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση για το ζήτημα των συνόρων. Η λύση αυτή θα ισχύσει εκτός και αν, και μέχρις ότου, βρεθεί άλλη λύση, σημείωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Brexit της Βρετανίας, κ. Ντέιβιντ Ντέιβις, είπε πως η Βρετανία θα μπορεί να επικυρώνει νέες εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και πως οι υφιστάμενοι εμπορικοί κανόνες της ΕΕ θα ισχύουν κατά τη μεταβατική περίοδο.

Η φωνή της Βρετανίας θα ακούγεται στην ΕΕ κατά τη μεταβατική περίοδο, είπε ο κ. Ντέιβις, συμπληρώνοντας πως αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάποια απόφαση της ΕΕ, τότε μπορεί να επιλέξει να μην την εφαρμόσει.

Ο κ. Ντέιβις δήλωσε πως η Βρετανία συμφώνησε σε πακέτο για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που θα φτάσουν στη Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο.