ΕΕ – Ταϊβάν: Στόχος η ενίσχυση της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας

[European Business Review]

Τα πολλαπλά οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την υλοποίηση της Διμερούς Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Ταιβάν και τη συμβολή της στο ευρωπαϊκό επιχειρείν τέθηκαν επί τάπητος στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το διεθνές περιοδικό European Business Review σε συνεργασία με το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα με θέμα EUTAIWAN Economic Relations & the Bilateral Investment Agreement στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο πρέσβης Sherman Kuo, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προσπάθειες των δύο εταίρων να ολοκληρώσουν την προπαρασκευαστική φάση των συνομιλιών πριν προβούν στην εκτίμηση αντικτύπου και ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΕ κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων στην Ταϊβάν.

«Παρά την αργή πρόοδο, η Ταϊβάν έχει εκφράσει την επιθυμία της να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη Διμερή Επενδυτική Συμφωνία που στοχεύει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των επιχειρήσεων και του εμπορίου», τόνισε ο κ. Kuo.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, χαρακτήρισε την Ταϊβάν «χώρα-θαύμα», τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της για την Ευρώπη. «Η Ταϊβάν κατέχει το 19ο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο με βάση την αγοραστική της δύναμη και αποτελεί ηγέτη στον τομέα της τεχνολογίας, διαθέτοντας αναπτυξιακές δομές έρευνας». Παράλληλα, υπογράμμισε τις οικονομικές προοπτικές που διανοίγονται για την Ελλάδα μέσα από την εν λόγω συμφωνία, η οποία δύναται να αποδειχθεί επωφελής για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Εν συνεχεία, ο Οικονομικός Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα, Louis Huang, παρουσίασε τους πρόσφατους οικονομικούς δείκτες για το εμπόριο και το τρέχον επενδυτικό κλίμα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η ΕΕ εισήγαγε κατά 13,1% περισσότερα προϊόντα από την Ταϊβάν σε σχέση με το προηγούμενο έτος (συνολικού ύψους 29,5 δις ευρώ), καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ. Το 2017, οι εισαγωγές από την Ταϊβάν στην Ελλάδα κατέγραψαν άνοδο 9,9%, (131,91 εκατ. ευρώ), με τις εξαγωγές να αυξάνονται στο 53,1% (17,95 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο οι ελληνικές εξαγωγές στην Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 333,31%! (67,92 εκατομμύρια δολάρια).

Η ΕΕ αποτελεί πλέον τον 6ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ταϊβάν, μετά από την Κίνα, την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Δρ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, αναφέρθηκε εκτενώς στις γεωπολιτικές πτυχές και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένης της έντονης κινεζικής παρουσίας. «Η Ταϊβάν βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές στον κόσμο. Ως εκ τούτου, είναι εμφανής η μετατόπιση της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος. Σε κάθε περίπτωση, κατάφερε να αναδειχθεί σε μια οικονομία που βασίζεται στην ελεύθερη αγορά, αποτελώντας σημαντικότατο ναυτιλιακό κόμβο».

Τέλος ο πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), Νίκος Βερνίκος, σχολίασε τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας και την αύξηση των εμπορευματικών ροών προς την ανατολική Ασία. «Στο ICC επικρίνουμε ιδιαίτερα τη σκληρή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, καθώς προωθούμε διαρκώς επενδύσεις ελεύθερου εμπορίου», σημείωσε.

Η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία, ο διαπολιτισμικός διάλογος και η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην αγορά, η περιφερειακή ολοκλήρωση αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ΕΕ στην Ασία.

«Όσο πιο άμεσα επιτευχθεί η συμφωνία, τόσο πιο σύντομα θα επωφεληθούν οι δύο εταίροι από την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ΕΕ δεν πρέπει να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στις πολιτικές της», κατέληξε ο κ. Δανέλλης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος.

 

*Αναλυτικά ολόκληρη η ειδική έκθεση εδώ.

X