ΕΕ-Πολωνία: Εντείνεται η κρίση για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις

Ο Frans Timmermans προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Άρθρου 7, εάν απολυθούν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. [European Commission]

Σε νομικές ενέργειες εναντίον της πολωνικής κυβέρνησης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση με σχετική ανακοίνωσή της το Σάββατο (29 Ιουλίου) υπό το φόβο ψήφισης ενός νέου νόμου που μπορεί να υποβαθμίσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Οι ενέργειες αυτές φαίνεται να κλιμακώνουν τις πιέσεις που ασκεί η ΕΕ στη Βαρσοβία σε σχέση με αυτό που οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν ως αυξανόμενη απειλή τόσο για τα δημοκρατικά πρότυπα στην Πολωνία, όσο και για τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Πολωνίας με την αποστολή επίσημης προειδοποιητικής επιστολής», ανέφερε σε δήλωσή του ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η εν λόγω επιστολή εστάλη ύστερα από  τη δημοσίευση νόμου από την Πολωνική κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση των τακτικών δικαστηρίων την Παρασκευή.

Στην επιστολή η ΕΕ προειδοποιούσε την Πολωνία ότι είχε προθεσμία  ενός μήνα να απαντήσει στην επιστολή της Επιτροπής, η οποία «εγείρει ανησυχίες ότι η ανεξαρτησία των πολωνικών δικαστηρίων θα υπονομευθεί».

Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε, τελικά, να φέρει την Πολωνία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου.

Η Επιτροπή προειδοποίησε για λήψη αυστηρότερων μέτρων, σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα PiS, προχωρήσει σε βαθύτερες δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

‘’Υποχρεωτική αναστροφή’’ της ΕΕ;

‘’Η Επιτροπή έχει  μπει σε ένα μονοπάτι που οδηγεί σε αδιέξοδο’’ τόνισε ο Krzysztof Szczerski, υπεύθυνος πολιτικού γραφείου του Πολωνού προέδρου Duda, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση των δικαστηρίων αποτελούσε κυρίαρχη  αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Σε δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP, ο κ. Szczerski είπε ότι «κάποια στιγμή η αναστροφή θα είναι υποχρεωτική» για την Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το «αυξανόμενο κόστος» κάθε απόφασης που λαμβάνει.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας για ευρωπαϊκές υποθέσεις,, Konrad Szymanski, α επεσήμανε ότι ο καινούριος νόμος περιέχει κατάλληλες εγγυήσεις,  και επομένως η αντίδράση από την πλευρά της ΕΕ  είναι ‘’αβάσιμη’’.

Το συγκεκριμένο διάβημα της ΕΕ θεωρήθηκε αναμενόμενο, μετά  την απόφαση του  προέδρου Duda να υπογράψει την Τρίτη σχετικό μέτρο, το οποίο επιτρέπει στον υπουργό Δικαιοσύνης να αντικαταστήσει μονομερώς τους επικεφαλής δικαστές,  οι οποίοι ιεραρχικά βρίσκονται κάτω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ωστόσο, ο κ. Duda, πρώην μέλος του κόμματος PiS που έγινε ανεξάρτητος, εξέπληξε την κυβέρνηση, όταν άσκησε βέτο  σε άλλό νομοσχέδιο,  το οποίο θα ενίσχυε τον πολιτικό έλεγχο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Επιπλέον, άσκησε βέτο και σε άλλο νομοσχέδιο το οποίο θα  επέτρεπε στο κοινοβούλιο να επιλέγει τα μέλη ενός θεσμικού οργάνου που στόχο θα είχε την προστασία  της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων.

Από την πλευρά της, η Πολωνή πρωθυπουργός, Beata Szydlo, υποσχέθηκε να συνεχίσει να προωθεί  όλες τις μεταρρυθμίσεις παρά το βέτο του προέδρου Duda.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να  προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Άρθρου 7, εάν απολυθούν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει  ενεργοποιηθεί ποτέ, το Άρθρο 7  έχει ως στόχο την τήρηση του κράτους δικαίου,  δίνοντας τη δυνατότητα άρσης του  δικαιώματος ψήφου μιας χώρας σε συναντήσεις υπουργών της ΕΕ.

Ωστόσο, οι πιθανότητες  να ανασταλεί όντως το δικαίωμα ψήφου της Πολωνίας θεωρούνται ελάχιστες. Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban, έχει δεσμευτεί  να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι κλιμακούμενες διαφωνίες με την Πολωνία απειλούν να εμβαθύνουν τη διαίρεση Ανατολής- Δύσης στην ΕΕ.

Η Ουγγαρία  βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με  νομικές δράσεις της ΕΕ  λόγω νόμων που πλήτουν την εκπαίδευση και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.Παράλληλα, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία καλούνται να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις παραβιάσεων των ποσοστώσεων μετεγκατάστασης  προσφύγων στα κράτη-μέλη.

Η Επιτροπή υποστήριξε ότι η απειλή για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης προέρχεται από τον Πολωνό υπουργό Δικαιοσύνης στον οποίο οι αλλαγές θα δίνουν  τη «διακριτική ευχέρεια να παρατείνει τη θητεία των δικαστών που έχουν φθάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης καθώς και να απολύσει ή να διορίσει τους προέδρους των δικαστηρίων».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι εκφράζονται ανησυχίες και για ζητήματα, όπως οι «διακρίσεις λόγω φύλου», ορίζοντας την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη για τις γυναίκες δικαστές και στα 65 έτη για τους άνδρες ομολόγους τους.

Με επιστολή του ο κ. Timmermans προσκάλεσε στις Βρυξέλλες τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Witold Waszczykowski και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Zbigniew Ziobro, προκειμένου να  ξεκινήσει από την αρχή ο διάλογος σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις .

Οι νομικές μεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Πολωνίας και ταυτόχρονα εγείρουν φόβους για το κράτος δικαίου.

Οι διαφωνίες μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας  εντείνονται από τότε που το PiS ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στο συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας μετά την έλευση του στην εξουσία στα τέλη του 2015.

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Věra Jourová, εξέφρασε ανησυχίες ότι το σύστημα της ΕΕ για την αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων θα μπορούσε να υπονομευθεί, εάν υπονομευθεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας της Πολωνίας.

X