ΕΕ και ΝΑΤΟ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

[Georgi Licovski/EPA/EFE]

Υπέρ της απόφασης για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας με στόχο να τερματιστούν οι μακροχρόνιες διαφορές με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, τάχθηκαν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ παρά την χαμηλή προσέλευση.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό τάχθηκε το 91,37% των ψηφισάντων, ενώ το «Όχι» συγκέντρωσε μόλις το 5,64%. Το «Ναι» επικράτησε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Η συμμετοχή σύμφωνα με στοιχεία από το 85,71% των εκλογικών τμημάτων ήταν 36,11%. Μη έγκυρο είναι το 2,94%.

Ωστόσο, ψήφισε μόνο το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος. Οι εκλογικοί κατάλογοι του 2002 έθεσαν τον αριθμό των ψηφοφόρων σε 1,8 εκατομμύρια, αλλά ο αριθμός αυτός είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες υψηλότερος από τον τρέχοντα πληθυσμό.

Η χαμηλή προσέλευση θεωρήθηκε αναμενόμενη, ενώ προσφάτως οι αρχές στα Σκόπια επεσήμαναν ότι θα δεχθούν ως θεμιτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ακόμη και με συμμετοχή 40%.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα τόνισε ότι «παραμένει δεσμευμένη» στη συμφωνία του Ιουνίου με τα Σκόπια.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε τη στήριξή του στον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ και χαιρέτησε την «αποφασιστικότητα και το θάρρος» του Ζόραν Ζάεφ για την «ολοκλήρωση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter: «Αναμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να προχωρήσουν στην εφαρμογή της, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και ενότητα προς το συμφέρον της χώρας.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι ήταν μια «ιστορική ευκαιρία», προσθέτοντας: «Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή».

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, με το υπουργείο Εξωτερικών να παροτρύνει τους ηγέτες της ΠΓΔΜ να «υπερκεράσουν τις μικροκομματικές διαφορές και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Έλλειψη ενθουσιασμού

«Οι βουλευτές έχουν πλέον την υποχρέωση να κάνουν την ΠΓΔΜ μια καλύτερη χώρα για όλους μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ την Κυριακή.

Εντούτοις, το VMRO-DPMNE υπογράμμισε ότι η χαμηλή προσέλευση κατέστησε το δημοψήφισμα «ανεπιτυχές» με τον ηγέτη του κόμματος, Hristijan Mickoski, να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι «η κυβέρνηση έχασε τη νομιμότητά της».

Σύμφωνα με τον Mickoski, οι πολίτες της ΠΓΔΜ τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά αντιτίθενται στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, θα κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Μπούλμαν: Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ να σεβαστεί τη βούληση της πλειοψηφίας

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και λύπη για τη μεγάλη αποχή, καλώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση να σεβαστεί τη βούληση της πλειοψηφίας των ψηφισάντων.

Ο επικεφαλής της Ούντο Μπούλμαν δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων υποστήριξε τη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο από τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα σχετικά με την αλλαγή του ονόματος. Ήταν μια ιστορική συμφωνία που δίνει τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών μεταξύ δύο γειτόνων και ξεκλειδώνει την πόρτα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για τα Σκόπια. Δυστυχώς, η προσέλευση των ψηφοφόρων δεν έφτασε το 50%. Μια άνευ προηγουμένου παραπλανητική καμπάνια αποθάρρυνε πολλούς ανθρώπους να πάνε στις κάλπες. Τμήματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στην οικογένεια του ΕΛΚ και του προέδρου της χώρας μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα και για μία ακόμη φορά αποδείχθηκαν καιροσκόποι και κοντόφθαλμοι εθνικιστές. Δυστυχώς, ο πρόεδρος Ιβανόφ κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της χώρας τους».

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών πρόσθεσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τη ρωσική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες νέοι ιστότοποι εκτός ΠΓΔΜ προέτρεπαν το τελευταίο διάστημα τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.