Δύο έμπιστοι Υπουργοί του Κουρτς παραιτήθηκαν

«Ήταν τιμή μου να εργάζομαι για την Αυστρία και σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», δήλωσε η Σράμποκ, καθώς ανακοίνωσε την παραίτησή της με βιντεοσκοπημένο μήνυμα τη Δευτέρα. [EPA-EFE/JULIEN WARNAND]

Παραιτήθηκαν οι συντηρητικοί Υπουργοί Γεωργίας Ελισάβετ Κέστινγκερ και Οικονομίας Μαργκαρέτα Σράμποκ, οι οποίες είχαν εμπλακεί λόγω των στενών δεσμών τους με τον ατιμασμένο πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Ήταν τιμή μου να εργάζομαι για την Αυστρία και σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», δήλωσε η Σράμποκ, καθώς ανακοίνωσε την παραίτησή της με βιντεοσκοπημένο μήνυμα τη Δευτέρα.

Η παραίτησή της είχε προκαλέσει έκπληξη στους πολιτικούς παρατηρητές, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα, η στενή σύμμαχος του Κουρτς, η Κέστινγκερ, είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από την πολιτική. Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF, η Κέστινγκερ θα μεταπηδήσει σε ιδιωτική εταιρεία το καλοκαίρι.

Για τον ήδη προβληματικό συντηρητικό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ (ÖVP), ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Κουρτς στην καγκελαρία, το δεύτερο κύμα μαζικών παραιτήσεων άνοιξε τις πόρτες για δριμεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το πρώτο είχε προκύψει αμέσως μετά την παραίτηση του Κουρτς και περιελάμβανε τον Γκέρνοτ Μπλούμελ, τότε υπουργό Οικονομικών.

«Στη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αυστρία χρειάζεται μια κυβέρνηση που να είναι αποφασισμένη και ικανή να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Χριστόφ Μάτζνετερ, εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPÖ.

«Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι το ακριβώς αντίθετο», πρόσθεσε. Από την άλλη πλευρά, οι βιομηχανικές ενώσεις αποχαιρέτησαν με δάκρυα στα μάτια τον υπουργό που υπήρξε «ισχυρό φερέφωνο των τοπικών μας επιχειρήσεων», όπως είπε η συντηρητική οικονομική ένωση ÖWB.

Ειδικά η θητεία της Σράμποκ, η οποία ήταν ένας «ειδικός» ιδιώτης που είχε επιλεγεί από τον Κούρτς για κυβερνητικό ρόλο, είχε στιγματιστεί από αρκετές γκάφες, όπως η ακριβή και σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένη ιδέα της «Austria mall», η οποία προσπαθούσε να αντιμετωπίσει εταιρείες όπως η Amazon, συγκεντρώνοντας τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης.