Δημόσια ακρόαση για τον διορισμό Σελμάιερ ζητά το ΕΚ

[Commission]

Εξηγήσεις από αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τoν αιφνίδιο διορισμό του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Κομισιόν, Μάρτιν Σελμάιερ, ζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες των νομοθετών σχετικά με αυτή την κίνηση.

Οργή Ευρωβουλευτών για τον διορισμό Σελμάιερ

Την αγανάκτησή τους για τον διορισμό του Μάρτιν Σελμάιερ, μέχρι πρότινος επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο κορυφαίο γραφειοκρατικό πόστο της Κομισιόν, εξέφρασαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο διορισμός Σελμάιερ  προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από Ευρωβουλευτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για έλλειψη διαφάνειας, απευθύνοντας σχετικές καταγγελίες για το εν λόγω ζήτημα στην Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια.

Από την πλευρά της, η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απείλησε να μην εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Επιτροπής, ενώ οι Φιλελεύθεροι επιθυμούν να μην γίνει αποδεκτός ο διορισμός.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες τονίζουν ότι τα κράτη μέλη εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να αποσπάσει την προσοχή και θα ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό λίγο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές το επόμενο έτος.

Τέλος, η επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από 30 νομοθέτες από 17 χώρες της ΕΕ και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένεται να ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες από τον επικεφαλής του προϋπολογισμού της ΕΕ, Günther Oettinger, σε δημόσια ακρόαση στις 27 Μαρτίου.