Δήμαρχος Λονδίνου: Η ΕΕ είναι σαν «φυλακή», πρέπει να δραπετεύσουμε

Η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ξεκινάει επίσημα σήμερα (15 Απριλίου), δέκα εβδομάδες πριν από το επικείμενο δημοψήφισμα στο οποίο οι Βρετανοί για πρώτη φορά από το 1975 θα εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με το ποια σχέση θέλουν να έχουν με την Ευρώπη.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η βρετανική κοινή γνώμη είναι βαθιά διαιρεμένη, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον θα ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ του «Brexit” με συγκεντρώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο σε τρεις πόλεις στη βόρεια Αγγλία.

Επιδιώκει να πείσει τους Βρετανούς πως θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν εάν απαλλαγούν από τη γραφειοκρατία της ΕΕ. Τους καλεί να “δραπετεύσουν” από τη φυλακή της ΕΕ, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα είναι «σαν έναν δεσμοφύλακα που έχει αφήσει κατά λάθος την πόρτα της φυλακής ανοιχτή και οι άνθρωποι μπορούν να δουν τα ηλιόλουστα εδάφη έξω από αυτή».

Τα ποσοστά υπέρ της παραμονής και υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ είναι στο 50% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος, έκανε την πρώτη του φιλοευρωπαϊκή ομιλία την Πέμπτη. «Πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. έχει φέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο επενδύσεις, θέσεις εργασίας, προστασία για τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον», ανέφερε ο κεντροαριστερός ηγέτης, ο οποίος θεωρείται εκπρόσωπος της αριστερής ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος και είχε διατυπώσει παλαιότερα επικριτικές θέσεις για την ΕΕ.

«’Εχω διατυπώσει, εγώ και άλλοι, επικριτικές απόψεις για αποφάσεις της Ε.Ε. και παραμένω επικριτικός για τις αδυναμίες της. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, αλλά αυτή η αλλαγή θα έλθει μόνον μέσα από τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας εντός της Ε.Ε.. Είναι απολύτως συνεπές να είσαι επικριτικός, αλλά ταυτόχρονα να θεωρείς ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να παραμείνει εκεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

EurActiv με Γαλλικό Πρακτορείο

*φωτογραφία  [Reuters]

X