Διχασμένη η ΕΕ για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια

[Bulgarian Presidency]

Τη διαφωνία τους σχετικά με την πρόταση προώθησης της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη (15 Φεβρουαρίου), μια περιοχή που εξακολουθεί να έχει κατάλοιπα από τις πολεμικές συγκρούσεις που διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1990.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε τη νέα στρατηγική της για την περιοχή, η οποία αποσκοπεί στην προσχώρηση ορισμένων κρατών μέχρι το 2025, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει πρωτίστως να ρυθμίσουν όλες τις γραμμές των συνόρων.

Πρόθυμη να εξετάσει την ένταξη χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια η ΕΕ

Πρόθυμη να εξετάσει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εμφανίζεται η ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, δήλωσε ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, Johannes Hahn.

«Σε σχέση …

Οι πρώτες χώρες που αναμένεται να ενταχθούν είναι το Μαυροβούνιο και η Σερβία, με την Αλβανία, τη Βοσνία, το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ να υστερούν.

«Αν δεν πραγματοποιηθεί η διεύρυνση τώρα, δεν θα υπάρξει άλλος χρόνος στη συνέχεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπόρισοφ.

Νέα στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν την ευκαιρία να σημειώσουν πρόοδο στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή πορεία τους αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δελτίο τύπου. Η Επιτροπή αξιολογεί όλες τις χώρες με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο βάσει των επιδόσεών τους και …

«Διαφορετικά, όλες οι ενέργειες που δρομολογούν η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία για την περιοχή, θα ξεκινήσουν άμεσα», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός Peter Szijjarto εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον συγκεκριμένο στόχο, λέγοντας ότι οι πρώτες δύο χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να έχουν ήδη γίνει δεκτές στην ΕΕ μέχρι το 2022.

«Νομίζω ότι το 2025 είναι πολύ αργά και αξίζουν έναν πολύ πιο γρήγορο δρόμο για την ένταξη», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των εντάσεων μεταξύ γειτονικών χωρών.

Ωστόσο, η Γερμανία δείχνει πολύ απρόθυμη, επισημαίνοντας τις ανεπάρκειες του κράτους δικαίου στα νεότερα κράτη μέλη – από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέχρι την Πολωνία και την Ουγγαρία.

«Μόλις επέστρεψα από τη Σερβία και το Κόσοβο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σήμερα θα μιλήσουμε με ειλικρίνεια για αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Πρωθυπουργός Αλβανίας: Η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τα Δυτικά Βαλκάνια

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει τις συνομιλίες για την ένταξή τους το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στις …

Η άρνηση της Σερβίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα έντονων περιφερειακών διαφορών που απειλούν την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι η διαφθορά και οι ισχυρές εγκληματικές συμμορίες που διακινούν λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα, θέτουν στο επίκεντρο σημαντικά ζητήματα που οι έξι Βαλκανικές χώρες θα πρέπει να υπερκεράσουν, προκειμένου να γίνουν δεκτές στην Ένωση.

Πάντως, η Πολωνία, η Ιταλία και η Αυστρία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των προσπαθειών επέκτασης της ΕΕ στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη ρωσική και κινεζική επιρροή.

«Ποιος θα φτάσει πρώτος στο Βελιγράδι – η Κίνα ή η ΕΕ; Αυτό είναι που πρέπει να αντισταθμίσουμε, καθώς πρόκειται για τη γειτονιά μας», τόνισε η πρώην διπλωμάτης της Αυστρίας, Karin Kneissl.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι θα φιλοξενήσει τους επικεφαλής των Βαλκανικών κρατών την 1η Μαρτίου για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων, στοχεύοντας στη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Karl Erjavec, πίστευε ότι ακόμη και το 2025 ήταν «μη ρεαλιστικός» ως στόχος, λέγοντας ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζονται περισσότερο χρόνο, για να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ.

Ο Γάλλος Jean-Yves Le Drian εξέφρασε, επίσης, τις επιφυλάξεις του. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν συνθήκες και ότι αυτές οι συνθήκες είναι απαιτητικές».

Η άτυπη υπουργική διάσκεψη συνεχίζεται σήμερα με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ορισμένες από αυτές αναμένεται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη νέα στρατηγική διεύρυνσης της Επιτροπής.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Nikola Dimitrov, τόνισε ότι ήταν δύσκολο για τις χώρες να συνεχίσουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, «αν βρίσκονται κλειδωμένες σε μια αίθουσα αναμονής».

Αναφορικά με το ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή υπογράμμισε: «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμάται».