ΔΙΑΡΡΟΗ: Οι πρέσβεις της ΕΕ θέλουν καταστολή της παραπληροφόρησης στο Σχέδιο Δράσης για τη Δημοκρατία

Cyber security theme with woman using her smartphone in a living room [©AP images/European Union-EP]

Οι πρεσβευτές της ΕΕ θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση «τεχνικών χειραγώγησης διάδοσης» για την παραπληροφόρηση, σε ολόκληρη την Ένωση, ως μέρος του επερχόμενου Σχεδίου Δράσης για τη Δημοκρατία, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στα χέρια της η EURACTIV.

Επιπλέον, οι εθνικοί εκπρόσωποι ζητούν επίσης από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους για να «αναπτύξει εργαλεία που εντοπίζουν  την παραπληροφόρηση» ως μέσο ώστε «να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τυχόν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία κάθε παρεχόμενης πληροφόρησης», αναφέρει το κείμενο, μια σειρά συμπερασμάτων που εγκρίθηκαν από πρεσβευτές της ΕΕ.

Το κείμενο, επί του παρόντος εμπιστευτικό και με τίτλο «διαφύλαξη ενός ελεύθερου και πλουραλιστικού συστήματος μέσων μαζικής ενημέρωσης» σκιαγραφεί τη δυσφορία των οργανισμών μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού εν μέσω ενός διαδικτυακού περιβάλλοντος στο οποίο οι ειδησεογραφικές ομάδες βρίσκονται κάτω από τις εντολές των φυλάκων των μεγάλων πλατφορμών.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών ΜΜΕ με συντάκτες ανταγωνίζονται για την προσοχή των χρηστών σε πλατφόρμες με άλλους παραγωγούς περιεχομένου που συχνά δεν τηρούν τα ίδια συντακτικά πρότυπα», αναφέρει το κείμενο, το οποίο πρέπει ακόμη να υπογραφεί από τους υπουργούς της ΕΕ.

«Το συναισθηματικό και προκλητικό περιεχόμενο χρησιμοποιείται συχνά για τη μεγιστοποίηση των ποσοστών αφοσίωσης και των διαφημιστικών εσόδων», προσθέτει το έγγραφο, σημειώνοντας ότι, ενώ πρέπει να διατηρηθεί ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης και η ελευθερία της έκφρασης, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους κακόβουλοι παράγοντες επιδιώκουν να διαδώσουν παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.

Στις 2 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει το Σχέδιο Δράσης της για τη Δημοκρατία, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των ψεύτικων ειδήσεων στο πλαίσιο εξωτερικών παρεμβάσεων και χειραγώγησης στις εκλογές.

Από την πλευρά τους, οι πρεσβευτές της ΕΕ κάλεσαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για το πλαίσιο ειδικά για να στοχεύσουν την μεταδοτικότητα των διαδικτυακών ψεύτικων ειδήσεων.

Το κείμενο σημειώνει ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα πρέπει να «αποτρέψει τη βλάβη του κοινού αντιμετωπίζοντας τις χειραγωγιστικές τεχνικές διάδοσης της παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Σε αυτό το σημείο, ειδικότερα, το Συμβούλιο βρίσκεται σε ισότιμη βάση με την πιθανή κατεύθυνση της πολιτικής της Επιτροπής.

Η Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια,  δήλωσε πρόσφατα ότι οι νέοι κανόνες για τις επιβλαβείς μορφές διαδικτυακού περιεχομένου στο πλαίσιο του επερχόμενου σχεδίου δράσης για τη δημοκρατία και του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, είναι απίθανο να επικεντρωθούν στο ίδιο το περιεχόμενο, αλλά μάλλον στο πώς ένα τέτοιο υλικό μπορεί να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα στο διαδίκτυο.

«Για να απαντήσουμε στην παραπληροφόρηση και το επιβλαβές περιεχόμενο, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς αυτό το περιεχόμενο διανέμεται και εμφανίζεται σε ανθρώπους και όχι να πιέσουμε για την αφαίρεση», είπε η Γιούροβα.

Αλλού, οι πρεσβευτές έχουν επίσης πιέσει την Επιτροπή να υποβάλει αυστηρότερους κανονισμούς διαφάνειας για διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίοι θα πρέπει να οδηγήσουν στην «αποκάλυψη των κεντρικών κριτηρίων για τη συγκέντρωση, την επιλογή και την παρουσίαση του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης και τη στάθμισή τους», με στόχο να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο που παράγεται από αξιόπιστα μέσα αντιμετωπίζεται δίκαια στο διαδίκτυο.

Σε ένα νεύμα για το πώς κυριαρχείται το οικοσύστημα των διαδικτυακών πλατφορμών από παίκτες εκτός ΕΕ, οι πρεσβευτές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την ευαίσθητη θέση στην οποία αυτό τοποθετεί τις ευρωπαϊκές ομάδες μέσων ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι οι μη ευρωπαϊκές πλατφόρμες επηρεάζουν όλο και περισσότερο την «πρόσβαση σε περιεχόμενο μέσων ενημέρωσης από χρήστες σε ολόκληρη την ΕΕ.»

 

[Επιμέλεια στα Αγγλικά Benjamin Fox, επιμέλεια στα Ελληνικά Θοδωρής Καραουλάνης]