Δεν βρήκε λύση για την Πολωνική κρίση γύρω από το κράτος Δικαίου το Ευρ. Συμβούλιο

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής φωτογραφίας, της τελευταία της Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 21 Οκτωβρίου 2021. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να δώσουν λύση στην πρόκληση που θέτει η Πολωνία στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Το θέμα συζητήθηκε σε «ήρεμους» τόνους και για δύο ώρες μόνο την Πέμπτη (21 Οκτωβρίου), κατά την πρώτη μέρα διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για τα δεδομένα της συνόδου κορυφής της ΕΕ., αυτή θεωρείται μια σύντομη συζήτηση

Όταν ρωτήθηκε, μετά τη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου τι επιτεύχθηκε στις συζητήσεις με τους Πολωνούς, είπε «για να το θέσω ευθέως, όχι πολλά».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε προ μηνός ότι ορισμένες διατάξεις των συνθηκών της ΕΕ είναι ασύμβατες με το Σύνταγμα της χώρας.

Επιπλέον, έκρινε ότι το Πολωνικό Σύνταγμα βρίσκεται πάνω από τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε τομείς που ορίστηκαν από το Δικαστήριο, γεγονός που αντιβαίνει στην αρχή της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ έναντι των εθνικών.

Η αδυναμία λήψης απόφασης στο Συμβούλιο αναδεικνύει το σχίσμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Ουγγαρία υποστήριξε την Πολωνία στην άποψή ότι το εθνικό δίκαιο είναι ισχυρότερο από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Αυτό που συμβαίνει είναι ένα κυνήγι μαγισσών κατά της Πολωνίας. Η αλήθεια είναι με το μέρος των Πολωνών», δήλωσε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατά την άφιξή του στη Σύνοδο την Πέμπτη. «Συντελείται σήμερα μια υπόγεια επέκταση της εξουσίας (σ.σ. των Βρυξελών) που πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Οι Πολωνοί πήραν το θάρρος να ανοίξουν αυτή τη μάχη. Είμαστε μαζί τους», πρόσθεσε.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία πίεσαν να γίνει διάλογος για το θέμα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, όπως έμαθε η EURACTIV. «Το κράτος δικαίου αποτελεί βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πρέπει να βρούμε τρόπο να συμφωνήσουμε σε αυτό. Ένας καταιγισμός νομικών προσφυγών ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δε θα έλυνε το πρόβλημα του πώς να ασκούμε πραγματικά το κράτος δικαίου», δήλωσε η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στη Σύνοδο.

Κατά την άποψή της, το βασικό ερώτημα είναι πώς οραματίζονται οι χώρες της ΕΕ, την Ένωση. «Θα είναι μια ολοένα βαθύτερη ένωση κρατών ή οραματίζονται περισσότερο το εθνικό κράτος; Αυτό δεν είναι ένα θέμα μεταξύ της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο, αλλά συζητείται και σε άλλα κράτη μέλη», δήλωσε η Α. Μέρκελ.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ακόμη ότι η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, που θεωρείται από πολλούς ως μια πολιτικά θνησιγενής διαδικασία, «είναι στην πραγματικότητα ένα καλό μέρος για να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα». Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δουβλίνου Τόμας Μπαίρν δήλωσε στην EURACTIV ότι η Α. Μέρκελ «έχει δίκιο» διότι «αποτελεί πρόβλημα τόσο διαφορετικές απόψεις για το πού πηγαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει δράση κατά της Πολωνίας

Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αποτυγχάνουν να παράσχουν ένα ενιαίο όραμα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κράτους δικαίου, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες στο Στρασβούργο τοποθετούνται με έντονο τρόπο για την κατάσταση στην Πολωνία. Σε ψήφισμα που βρήκε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας, την Πέμπτη (21 Οκτωβρίου), οι ευρωβουλευτές «αποδοκιμάζουν βαθιά» την απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει ότι το Δικαστήριο μετατράπηκε «σε εργαλείο νομιμοποίησης των παράνομων εξουσιών των (σ.σ. Πολωνικών) Αρχών» και κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να δράσουν, απαιτώντας να μην πηγαίνουν χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων σε όσους «κατάφωρα, σκόπιμα και συστηματικά» υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές αξίες.

Μικρή πολιτική καθοδήγηση για την Επιτροπή

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει τα πολιτικά μηνύματα που χρειάζεται σχετικά με το πώς να ενεργήσει στην περίπλοκη κατάσταση. Σε ομιλία της ενώπιον των ευρωβουλευτών την Τρίτη (19 Οκτωβρίου), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντε Λάγιεν δήλωσε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας «αμφισβητεί τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και αποτελεί «πρόκληση για την ενότητα της ευρωπαϊκής έννομης τάξης».

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει τρεις τρόπους απάντησης: την άσκηση αγωγής κατά της Βαρσοβίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του ίδιου δικαστηρίου που βρίσκεται στο επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης με το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Εναλλακτικά, ο θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που συνδέει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ με το κράτος δικαίου. Ωστόσο, η Επιτροπή διστάζει να το πράξει και έτσι σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ενδεχόμενη μήνυση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ολιγωρία.

Τέλος, η Φον ντε Λάγιεν θα μπορούσε να κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 7, με την οποία τα άλλα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αφαιρέσουν από τη Βαρσοβία το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι απίθανο να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι η Επιτροπή ενεργοποίησε ήδη τον προληπτικό μηχανισμό λήψης μέτρων όπως ορίζει το άρθρο 7 κατά της Πολωνίας το 2018. Έκτοτε, η διαδικασία, η οποία θα απαιτούσε ομοφωνία όλων των χωρών της ΕΕ στο τελευταίο στάδιο, έχει κολλήσει στο Συμβούλιο.