Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα διαμηνύει ο Κάμερον

cmeron

Μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα συνιστούσε απειλή για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρουσιάζοντας στους Βρετανούς βουλευτές τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, απαντώντας στον έμμεσο υπαινιγμό του δημάρχου του Λονδίνου.  

«Αυτοί που κηρύσσουν την έξοδο δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν παρά μόνο ένα άλμα προς το άγνωστο», όπως είπε. Ο Κάμερον κατέστησε σαφρές ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα, διαψεύδοντας εκείνους που αφήνουν να εννοηθεί ότι η Βρετανία θα μπορούσε τον Ιούνιο να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τους όρους παραμονής της στην ΕΕ.

«Γνωρίζω, δυστυχώς, αρκετά ζευγάρια που ξεκίνησαν τη διαδικασία του διαζυγίου αλλά δεν ξέρω κανένα που να έβαλε μπροστά το διαζύγιο προκειμένου να ανανεώσει τους γαμήλιους όρκους του», είπε με νόημα ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο δημοφιλής  δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης. Φάνηκε όμως να υπονοεί ότι το «όχι» στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, όταν είπε ότι «ακούνε (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) πραγματικά μόνο εκείνους τους πληθυσμούς που λένε Όχι».

«Όταν μιλάμε για τις δουλειές των ανθρώπων, δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι θα πρέπει κανείς να σκεφθεί καλά τις συνέπειες ενός Brexit. Οι προειδοποιήσεις του Κάμερον αφορούσαν επίσης τη στρατιωτική απειλή που συνιστούν η Ρωσία και το Ισλαμικό Κράτος. «Δεν είναι τώρα η στιγμή να διχάσουμε τη Δύση», επεσήμανε.

Μήνυμα των οίκων αξιολόγησης

Την ίδια ώρα, τόσο η Fitch όσο και η Moody’s  επανέλαβαν ότι η βρετανική οικονομία μπορεί να πληγεί αν η χώρα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, το Brexit θα συνοδευόταν από ένα βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος αλλά και «σημαντικούς» κινδύνους μακροπρόθεσμα. Ο οίκος Moody’s από την άλλη προειδοποίησε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, που σήμερα βρίσκεται στο Aa1, θα συνοδευόταν από τον χαρακτηρισμό της «αρνητικής προοπτικής».

Η εκπρόσωπος του οίκου Kathrin Muehlbronner, δήλωσε: «Αν η Βρετανία δεν καταφέρει να διαπραγματευθεί μία νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, που να διατηρεί τουλάχιστον ορισμένα από τα οφέλη που έχει στο εμπόριό της από τη συμμετοχή στην ΕΕ, οι βρετανικές εξαγωγές θα υποφέρουν. Αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, η οποία θα επηρέαζε αρνητικά τις επενδύσεις». Η στερλίνα κατέγραψε χθες τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των σημαντικότερων νομισμάτων,  μετά την προσχώρηση του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στο στρατόπεδο του «όχι».

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές «δεν θα διεξαγάγει εκστρατεία» και «δεν θα παρέμβει» στη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία όσον αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η Επιτροπή δεν θα κάνει εκστρατεία […] δεν θα παρέμβει στην εκστρατεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος ερωτηθείς κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

EurActiv.gr με πρακτορεία

*Φωτογραφία  [Number 10/Flickr]

X