Δεκάδες ανώτερες θέσεις εξακολουθούν να είναι κενές στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τουλάχιστον 50 ανώτατες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν κενές, καθώς οι υποψηφιότητες έχουν αποδυναμωθεί από τη νομοθετική βιασύνη κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, ανέφεραν αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ στη EURACTIV.com.

Ένα στέλεχος της ΕΕ έθεσε τον αριθμό των κενών θέσεων γενικών διευθυντών, αναπληρωτών διευθυντών και διευθυντών σε περίπου 50. Ωστόσο, ένας δεύτερος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος, καθώς δημοσιεύθηκαν 14 ακόμη θέσεις την περασμένη εβδομάδα.

Ένας τρίτος αξιωματούχος που μίλησε για αυτό το ρεπορτάζ δήλωσε ότι η προτεραιότητα για το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες είναι διάφορες προτάσεις που παρουσιάστηκαν από την von der Leyen κατά τις πρώτες 100 ημέρες της, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και μιας στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής που ήρθαν σε επαφή για αυτό το ρεπορτάζ δεν ήθελαν να μιλήσουν on the record και παρέπεμψαν στην υπηρεσία εκπρόσωπου για σχόλια

.Ένας υπάλληλος της Επιτροπής δήλωσε ότι «ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θέμα που αφορά την εσωτερική οργάνωση της Επιτροπής», και πρόσθεσε ότι ο αριθμός δεν είναι «πρωτοφανής».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «η συνέχεια των εργασιών είναι πλήρως εξασφαλισμένη ανά πάσα στιγμή».

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον υψηλό αριθμό κενών θέσεων σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την ΕΕ, με τις ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινούν, τις δύσκολες διαπραγματεύσεις του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και την έναρξη ενός νέου δημοσιονομικού κύκλου, καθώς και τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι η απουσία υπαλλήλων με μακρόχρονη εμπειρία από θέσεις κορυφής είτε στο γραφείο της von der Leyen είτε στη γενική γραμματεία της Επιτροπής μπορεί να έχει επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του θεσμικού οργάνου κατά την έναρξη της θητείας του.

Ο κ. Juan Pedro Perez Escanilla, γενικός γραμματέας της Union Syndicale, μια ένωση που εκπροσωπεί αξιωματούχους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ που εδρεύει στις Βρυξέλλες, δεν θεωρούσε «σκανδαλώδη» τον αριθμό των θέσεων που δεν καλύπτονταν στο παρόν στάδιο, καθώς κάθε νέος πρόεδρος της Επιτροπής διαθέτει μεγάλο αριθμό ανωτέρων θέσεων για πλήρωση.

«Ανησυχώ περισσότερο για τον αυξανόμενο αριθμό ανώτερων θέσεων και την πιθανή αλληλεπικάλυψη μεταξύ των γενικών διευθυντών και των εκτελεστικών οργανισμών», ανέφερε ο Perez Escanilla.

[Edited by Zoran Radosavljevic]

X