Brexit: Τρίτη ήττα Μέι στο κοινοβούλιο – προς νέα σύνοδο κορυφής η ΕΕ – πέφτει η στερλίνα – εκλογές ζητά ο Κόρμπιν

[Flickr]

Η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη διαδοχική φορά.

Συγκεκριμένα, τη συμφωνία καταψήφισαν 344 βουλευτές, ενώ 286 ψήφισαν υπέρ.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η κα. Μέι δήλωσε πως οι συνέπειες της απόφασης των βουλευτών είναι οδυνηρές. Όπως τόνισε, η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση πρέπει να έχει επαρκή δικαιολόγηση, προσθέτοντας πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να διενεργηθούν ευρωεκλογές.

«Φοβούμαι ότι πλησιάζουμε τα όρια αυτής της διαδικασίας στο κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιο απέρριψε τη μη συμφωνία. Το κοινοβούλιο απέρριψε την ακύρωση του Brexit. Την Τετάρτη απέρριψε όλες τις εκδοχές για λύση που υπήρχαν στο τραπέζι. Και σήμερα απέρριψε να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης» υπογράμμισε η ίδια.

Αμέσως μετά η λίρα Αγγλίας σημείωσε πτώση.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, τόνισε από την πλευρά του πως είναι προφανές ότι η συμφωνία πρέπει τώρα να αλλάξει, ζητώντας τη διενέργεια εκλογών. Πρέπει να αποφασίσουμε για το μέλλον μέσω εκλογών, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έγραψε στο Twitter ότι θα συγκληθεί Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 10 Απριλίου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, προειδοποίησε από την πλευρά του πως είναι πλέον πιθανό να υπάρξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

«Η Κομισιόν λυπάται για την αρνητική ψήφο στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου, η περίοδος για το Άρθρο 50 παρατείνεται ως τις 12 Απριλίου. Επαφίεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να δείξει το δρόμο προς τα μπρος πριν την ημερομηνία αυτή, ώστε να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ένα σενάριο “μη συμφωνίας» στις 12 Απριλίου είναι πλέον ένα πιθανό σενάριο. Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για αυτό από τον Δεκέμβριο του 2017 και είναι πλέον πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο “μη συμφωνίας” τα μεσάνυχτα στις 12 Απριλίου. Η Ε.Ε. θα παραμείνει ενωμένη» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Nωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου απέρριψε το ενδεχόμενο να επιστρέψει η συμφωνία αποχώρησης στη βουλή, αν δεν έχει υποστεί ουσιαστικές αλλαγές.

Για να το πετύχει αυτό και να φέρει το ντιλ στο κοινοβούλιο, η Μέι αναγκάστηκε να απομακρύνει το πακέτο που επικεντρώνεται στη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας, γνωστό ως Πολιτική Διακήρυξη.

Ο Μπέρκοου επέτρεψε την τακτική της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο προκάλεσε θυμό σε αρκετά μέλη του κοινοβουλίου που κατηγόρησαν τη Μέι ότι «παίζει παιχνίδια», προσπαθώντας να διαχωρίσει τη συμφωνία αποχώρησης και το κομμάτι της μελλοντικής σχέσης, με στόχο να περάσει τη συμφωνία της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενημερώσει ότι η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί για να γίνει η έξοδος από το μπλοκ στις 22 Μαΐου.

Ρούτε: Πολύ πραγματικός ο κίνδυνος χωρίς συμφωνία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία μπορεί τώρα να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, αφού οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευθεί με την ΕΕ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πολύ πραγματικός», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μερικά λεπτά μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ένας από τους δύο δρόμους προς ένα συντεταγμένο Brexit φαίνεται τώρα πως έκλεισε. Έτσι μένει μόνο ο άλλος δρόμος, που είναι να ξεκαθαρίσουν οι Βρετανοί τι θέλουν πριν από τις 12 Απριλίου».

Μακρόν: Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Η απόρριψη, για τρίτη φορά, της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο «εντείνει σημαντικά τον κίνδυνο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία» προειδοποίησε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Επαφίεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών ένα εναλλακτικό σχέδιο (βουλευτικές εκλογές, δημοψήφισμα, τελωνειακή ένωση…). Διαφορετικά –και αυτό γίνεται ολοένα και πιο πιθανό– θα δούμε να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας σε βουλευτές, διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι απολύτως έτοιμη να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αν και θα πρέπει «να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες» και να γίνει μια διαπραγμάτευση με το Λονδίνο για το ζήτημα της αλιείας.

«Θα επιταχύνουμε την τελική φάση της προετοιμασίας, όμως αναμφίβολα είμαστε η πιο έτοιμη από τις χώρες που τις αφορά άμεσα» το θέμα, τόνισε

Ιρλανδός Πρωθυπουργός: εντείνεται ο κίνδυνος για ένα άτακτο Brexit 

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια μακρά παράταση στην περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στο Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου θα τύχαινε γενναιόδωρης απάντησης.

Παράλληλα όμως ο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι εντείνεται ο κίνδυνος για ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, αφού οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

“Η Ιρλανδία προετοιμάζεται εντατικά για ένα σενάριο (εξόδου) χωρίς συμφωνία. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυσκολίες που θα έχει (μια αποχώρηση αυτού του είδους) για όλους μας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι σαφές αν η Βρετανία έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αντιθέτως είναι μια εντεινόμενη πιθανότητα”, σημείωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Πτώση κατέγραψε η στερλίνα

Η στερλίνα κατέγραψε πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ σήμερα μετά την απόρριψη από τους βρετανούς βουλευτές για τρίτη φορά της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Γύρω στις 15.20 ώρα Γκρίνουιτς (17.20 ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος ήταν 1,3029 δολάριο, μισή ώρα μετά την πτώση του στο 1,2978 δολάριο, λίγο πιο χαμηλά τις τελευταίες δυόμισι και πλέον εβδομάδες. Χθες, Πέμπτη στις 21.00 ώρα Γκρίνουιτς η στερλίνα ήταν στο 1,3044 δολάριο.

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα ανταλλασσόταν στις 86,21 πένες για ένα ευρώ, έναντι 86,03 πένες το βράδυ της Πέμπτης.

Παρότι η έκβαση αυτή ήταν αναμενόμενη, οι κίνδυνοι μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, η οποία “έδειχνε πολύ απίθανη μόλις πριν από μερικές εβδομάδες” αυξάνονται, εκτιμά ο Ντέιβιντ Τσίθαμ, αναλυτής του XTB.

Οι επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας είναι “σοβαρές”, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι το σενάριο εξ ορισμού είναι στο εξής ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 Απριλίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι “στο εξής ένα πιθανό σενάριο”.

Η Βρετανία έχει τουλάχιστον τον χρόνο έως τις 12 Απριλίου να αποφασίσει να διοργανώσει ευρωεκλογές και να ζητήσει μια μακρά παράταση του Brexit ώστε να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις πάνω σε νέες βάσεις.