Αβραμόπουλος: Κίνδυνος κατάρρευσης της Σένγκεν σε 10 ημέρες

avramopoulos-800x500_c

Η ΕΕ έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος η Σένγκεν  να καταρρεύσει. Αυτό διεμήνυσε  ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση της Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω του διπλωματικού επεισοδίου Βιέννης Αθήνας.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος,  σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές. «Έχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία», τόνισε  ο Επίτροπος Μετανάστευσης. Επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα, ούτε μπορούμε να βάζουμε ανώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Κάτι τέτοιο απλά αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες». Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία έθεσε ανώτατο όριο στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο προκαλώντας την αντίδραση των Βρυξελλών αλλά και του Βερολίνου.

Ο Έλληνας Επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εντός και εκτός της ΕΕ στο οποίο εμπλέκονται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες. Τόνισε, ωστόσο ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες της ΕΕ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά, τονίζοντας ότι  η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, χρειάζεται όμως στήριξη για να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Κλαας Νταίκοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ,  δήλωσε ότι οι  χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση, μαζί με την Τουρκία και τις χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο. Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνουν μονομερώς χώρες για την προστασία των συνόρων τους, ο κ.  Νταίκοφ δήλωσε ότι κατανοεί την πίεση από τις προσφυγικές ροές που δέχονται οι χώρες αυτές, αλλά τα μέτρα πρέπει να είναι συντονισμένα, διότι επηρεάζουν και τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο.

EurActiv.gr