Αθώωσαν τον Ζεμούρ τα γαλλικά δικαστήρια για τα αμφιλεγόμενα σχόλιά για τους Εβραίους

Το 2019, ο Ερίκ Ζεμούρ είχε δηλώσει ότι ο Φιλίπ Πεταίν, πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μεταξύ 1940 και 1944, είχε «σώσει» τους Γάλλους Εβραίους. [EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON]

Την Πέμπτη (12 Μαΐου), το Εφετείο του Παρισιού επικύρωσε την αθώωση του πρώην υποψηφίου προέδρου Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος διώχθηκε για «αμφισβήτηση ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας», ενώ αναγνώρισε την «άρνηση» ενός ιστορικού γεγονότος.

Το 2019, ο Ερίκ Ζεμούρ είχε δηλώσει ότι ο Φιλίπ Πεταίν, πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μεταξύ 1940 και 1944, είχε «σώσει» τους Γάλλους Εβραίους. Η θέση αυτή έχει επανειλημμένα αμφισβητηθεί από ιστορικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα. Ο Ζεμούρ ήταν τότε ο πρωταγωνιστής σε αμφιβόλου ποιότητας συζητήσεις του καναλιού CNEWS.

Στην επεξήγηση των κινήτρων, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι τα σχόλια είχαν γίνει «κενό σημείο κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τον πόλεμο στη Συρία». Αποτελούσαν όμως «άρνηση της συμμετοχής [του Πεταίν] στην πολιτική εξόντωσης των Εβραίων που εφάρμοσε το ναζιστικό καθεστώς», όπως αιτιολογούσε η απόφαση που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και επιβεβαιώθηκε από το εφετείο.

Το 2010 και το 2016, ο Ερίκ Ζεμούρ είχε ήδη καταδικαστεί οριστικά για «πρόκληση μίσους». Αναμένει ακόμη την απόφαση της έφεσης σε μια υπόθεση στην οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για «πρόκληση σε μίσος και βία» και «δημόσιες προσβολές κατά ομάδας ανθρώπων λόγω της καταγωγής τους», ενώ κατηγορείται επίσης για σεξουαλική επίθεση από οκτώ γυναίκες.

Ο Ζεμούρ αντέδρασε στο Twitter λέγοντας ότι «όσοι τον αποκαλούν Πεταινολάτρη κάνουν ηθικό, ιστορικό και πλέον νομικό λάθος».

Ξεκίνησε επίσης το βράδυ της Πέμπτης την προεκλογική του εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές και θα είναι υποψήφιος στη Νότια Γαλλία.