Αθήνα και Σκόπια σταματούν το «αεροπορικό εμπάργκο» μετά από 15 χρόνια

[EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS]

Η πρώτη απευθείας πτήση για τα Σκόπια από την Αθήνα έλαβε χώρα την Πέμπτη μετά από 15 χρόνια «εμπάργκο» σε μια ένδειξη ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να γυρίσουν σελίδα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια στιγμή που φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά.

«Και αυτές οι στιγμές θα είναι πολλές στο μέλλον μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρόσθεσε.

Οσμάνι: Ενισχύεται η στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών

Την εκτίμηση ότι η στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύεται τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η Aegean Airlines θα εκτελεί τα δρομολόγια Αθήνα-Σκόπια και Σκόπια-Αθήνα δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη) κατά τη χειμερινή περίοδο. Ο αεροπορικός δεσμός μεταξύ των πρωτευουσών διακόπηκε το 2003, καθώς η γραμμή θεωρήθηκε τότε οικονομικά ασύμφορη.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος ταξίδεψε στην Αθήνα, έκανε λόγο για μια «έκρηξη θετικών ευκαιριών» ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών, οι οποίες θα καταστούν οι νέοι στρατηγικοί εταίροι στην περιοχή.

Εξήγησε, επίσης, ότι βλέπει την Ελλάδα ως «καθοδηγητή» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, η Ελλάδα οδηγεί εκ νέου την περιοχή προς την ΕΕ, ως επικεφαλής πολιτικός διαμεσολαβητής με την ΕΕ», τόνισε ο κ. Οσμάνι.

Ζάεφ: Tον Ιανουάριο οι διαδικασίες για ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μέχρι το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ, οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα από το κοινοβούλιο της χώρας και απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ,

Αναφερόμενος στη χρονοβόρα διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα του, ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι το πιο αισιόδοξο σενάριο ήταν η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας μέχρι το τέλος του έτους.

«Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο, αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα μη αναστρέψιμο στάδιο και προχωράμε πλέον με τροπολογίες και ψηφοφορίες», κατέληξε.

X