Ασυνήθιστα σκληρός ο Τσακαλώτος κατά του Ρέκλινγκ (video)

Klaus Regling and Euclid Tsakalotos at ESM office in Luxembourg, 28092016 [ESM_Press@Twitter]

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «πήρε το όπλο του», όπως λέμε στην καθομιλουμένη, εναντίον του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ.

Αν και συνήθως τα ελληνικά του Υπουργού Οικονομικών δεν είναι τόσο καλά, στην συνέντευξη τπου έδωσε στην Έλλη Στάη στον κανάλι OPEN ήταν καταιγιστικός και παρά τα θέματα συντακτικού έβγαζες νόημα, που είχε αρκετές αιχμές.

Παρότι ξεπέρασε αρχικά εύκολα τις ερωτήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα Τσίπρα, που αναμένεται να εξεταστούν ξανά στο Eurogroup στην πορεία και τη σχετική έκθεση της Κομισόν μέσα στην εβδομάδα, δεν φαίνεται να ξέχασε τον Κλάους Ρέκλινγκ που εξαπέλυσε και την πιο ισχυρή επίθεση κατά του πακέτου Τσίπρα.

Αλλά δεν το έκανε για αυτό το θέμα. Επέλεξε να το κάνει για το θέμα του κόστους της περιόδου του 2015.

Και μάλιστα αν δείτε το βίντεο φαίνεται η πολύ μεγάλη ενόχλησή του απέναντι στον Ρέγκλινγ.

Για τον οποίο ήταν πραγματικά σκληρός.

Όχι μόνο ανέφερε ότι αν ήταν φοιτητής του θα τον έκοβε – αυτό είναι το γνωστό χιούμορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου – αλλά έκανε και χαρακτηρισμούς ότι οι απόψεις του για το κόστος που έβλαψε την Ελλάδα (μιλά για την εκτίμηση των 100 δις ευρώ από τη διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη και το τρίτο μνημόνιο) δεν είναι μόνο για τον κάλαθο των αχρήστων αλλά κάτι χειρότερο και μάλιστα ότι ο κ. Ρεκλινγκ λέει ανοησίες!

Καταγράφουμε ακριβώς τα λόγια του, με τα όποια προβλήματα:

«Εγώ αμφισβητώ, η μεθοδολογία που βγαίνει αυτό το 80δις, αλλά είναι πολύ τεχνικό ζήτημα, Αφορά σύγκριση προβλέψεων. Το μόνο σίγουρο είναι, σε αριθμούς, που εν μπορεί να το αρνηθεί κανένας, ότι την περίοδο 2010-2015 χάσαμε 60 εκ (σσ: δις εννοούσε) και 25% του ΑΕΠ. Αν είναι να γίνει Ειδικό Δικαστήριο, θα πρέπει να γίνει για αυτό; Τα άλλα είναι συγκρίσεις, υποθέσεις και προβλέψεις»…

Ερώτηση Έλλης Στάη: Άρα λέτε ότι η εκτίμηση που έκανε ο κ. Ρέκλινγκ, είναι εκτίμηση για τον κάλαθο των αχρήστων;

Απάντηση Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Χειρότερα από αυτό. Αν το έκανε φοιτητής μου, αν ήταν φοιτητής μου, θα τον έκοβα. Είναι απαράδεκτο που άνθρωπος, επικεφαλής σε ευρωπαϊκό θεσμό, λέει τέτοιες ανοησίες. Πραγματικά με στεναχωρεί ως πανεπιστημιακό πια, δεν μπορεί να γίνει αντιπαράθεση με τέτοιους αριθμούς».

Και προσθέτει αργότερα:

«Είναι ένας άνθρωπος, που χρησιμοποίησε μια μεθοδολογία για να βγάλει για να βγάλει έναν αριθμό για να χτυπήσει την κυβέρνηση, που δεν αξίζει ούτε να το συζητάμε κατά την άποψή μου».

Προφανώς αναμένονται σύντομα νέα επεισόδια, όταν συνυπάρξουν στην ίδια αίθουσα…