Αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας στην Αυστρία με το βλέμμα στην ακροδεξιά

strache (1)

Ξεκινά ο προεκλογικός αγώνας στην Αυστρία για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου. Οι Αυστριακοί ψηφοφόροι θα κληθούν να εκλέξουν τον διάδοχο του Χάιντς Φίσερ, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο Ιούλιο.

 Τέσσερις εβδομάδες πριν την εκλογική αναμέτρηση,  η εικόνα μόνο ξεκάθαρη δεν είναι  και οι αναλυτές εκτιμούν ότι όλα θα κριθούν στο δεύτερο γύρο στις 22 Μαΐου. Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα, έχει ως υποψήφιο τον μέχρι τώρα δεύτερο αντιπρόεδρο της Βουλής και υπαρχηγό του, τον 45χρονο Νόρμπερτ Χόφερ.

Ωστόσο ο Χόφερ δεν φαίνεται να καρπώνεται τα υψηλά ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος των Ελευθέρων βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ένα 20%. Εκτιμάται ότι ο λόγος γι αυτό είναι ότι οι ψηφοφόροι των Ελευθέρων θεωρούν ως περιττό το προεδρικό αξίωμα και αρκετά μεγάλη μερίδα τους δεν συμμετέχουν καν σε προεδρικές εκλογές, ενώ ο ίδιος ο Χόφερ, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό.

Σταθερό προβάδισμα, έναντι των άλλων πέντε υποψηφίων, έχει ο  στηριζόμενος από τους Πράσινους, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, με ποσοστό έως και 28%. Το ποσοστό του είναι υπεrδιπλάσιο του κόμματός του, που σε περίπτωση διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών θα συγκέντρωνε μόλις το 12%.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας, οι υποψήφιοι των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, (Σοσιαλδημοκρατικού και Συντηρητικού Λαϊκού) από τα οποία προέρχονταν ή υποστηρίζονταν όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της χώρας, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το δεύτερο γύρο της 22ας Μαΐου.

Υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είναι ο Ρούντολφ Χούντστορφερ, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρώην πρόεδρος της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, ενώ το Λαϊκό Κόμμα έχει ως υποψήφιό του τον 74χρονο πρώην πρόεδρο της αυστριακής Βουλής, Αντρέας Κολ.

Πάντως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι καθοριστικό ρόλο στις επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα παίξει η προσφυγική κρίση. Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων αναμένεται να θέσει το θέμα υψηλά στην ατζέντα μετά τα πρωτοφανή ποσοστό που απέσπασε σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Άνω Αυστρίας και της Βιέννης, αγγίζοντας ή ξεπερνώντας το 30%.

EurActiv.gr με πρακτορεία

*φωτογραφία Heinz Christian Strache [Gerhard W. Loub/Flickr]

X