Αποφασισμένος να προχωρήσει στην εργασιακή μεταρρύθμιση ο Ολάντ παρά τις αντιδράσεις

hollande_1

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα αποφασισμένος να προχωρήσει  στην εργασιακή μεταρρύθμισή του, παρά τις εκτεταμένες κινητοποιήσεις των Γάλλων πολιτών αλλά και τις εντονότατες αντιδράσεις μέρους της αριστεράς.

«Δεν θα υπαναχωρήσω, γιατί υπήρξαν πάρα πολλές κυβερνήσεις που υπαναχώρησαν», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 στην αρχή μιας νέας εβδομάδας κινητοποιήσεων έπειτα από το κάλεσμα των συνδικάτων των διαδηλωτών. Ο νόμος αυτός «θα περάσει, γιατί συζητήθηκε, τέθηκε υπό επεξεργασία, διορθώθηκε, τροποποιήθηκε», τόνισε ο Ολάντ.

«Προσπαθώ να κάνω αυτό που μια χώρα πρέπει να περιμένει από έναν αρχηγό κράτους… Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν είναι δύσκολες, ακόμα κι αν δεν είναι δημοφιλείς. Προτιμώ (οι πολίτες) να κρατήσουν για μένα την εικόνα ενός προέδρου που έκανε μεταρρυθμίσεις, ακόμη και μη αρεστές, παρά ενός προέδρου που δεν έκανε τίποτα», δήλωσε ο Ολάντ περίπου ένα χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να χαλαρώσει τους κανόνες του εργατικού δικαίου για την καταπολέμηση μιας ενδημικής ανεργίας, η οποία πλήττει το 10% του πληθυσμού. Μάλιστα εν λόγω νόμος πέρασε με διάταγμα, παρακάμπτοντας την Βουλή, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και τμήματος της αριστερής πτέρυγας των Γάλλων σοσιαλιστών. Οι ενστάσεις αφορούν κυρίως το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ορίζουν μονομερώς τις ώρες εργασίας, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του 35ωρου.  Αν ο εργοδότης συμφωνεί με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, θα μπορεί να παραβιάζει κατά το δοκούν τα ωράρια του κλάδου.

Παράλληλα, οι υπερωρίες από 25% του ημερομισθίου θα μπορούν να περιοριστούν στο 10%, εφόσον ο εκπρόσωπος των εργαζομένων έχει συμφωνήσει σε αυτό. Επιπλέον διευκολύνονται οι απολύσεις καθώς μειώνεται το μέγεθος των αποζημιώσεων.

Εδώ και δύο και πλέον μήνες, οι αντιτιθέμενοι στη μεταρρύθμιση βγαίνουν στους δρόμους της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της εργασιακής μεταρρύθμιση. Μερικές φορές προκλήθηκαν και βίαια επεισόδια,  τα οποία προκάλεσαν τραυματισμούς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή. «Αρκετά πια» με τους ταραξίες, δήλωσε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει δώσει «οδηγίες» ώστε η «καταστολή» να μην εμποδίσει το δικαίωμα στη διαδήλωση. «Η διαδήλωση είναι δικαίωμα, η πρόκληση καταστροφών είναι αδίκημα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, από την αρχή των κινητοποιήσεων υπήρξαν περισσότερες από χίλιες συλλήψεις, 60 καταδίκες και 350 τραυματίες αστυνομικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολάντ έχει δηλώσει ότι το μεγαλύτερο στοίχημα της θητείας του είναι η μείωση της ανεργίας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα,  αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του έτους.

EurActiv.gr με πρακτορεία

*φωτογραφία [Matthieu Riegler/Flickr]