Αποδοκιμάζει το Βερολίνο την πρωτοβουλία της Αυστρίας για το προσφυγικό

frank-walter_steinmeier_wikimedia

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ επέκρινε σε συνέντευξή του στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας του Ντίσελντορφ Rheinische Post την μονομερή σύγκλιση της διάσκεψης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων από την Αυστρία.

«Για να επανακτήσει κανείς τον έλεγχο των προσφυγικών ροών η Ευρώπη χρειάζεται χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Συναντήσεις και αποφάσεις ερήμην αυτών των χωρών δεν μας φέρνουν πιο κοντά σε μια λύση», επεσήμανε. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε μάλιστα ότι στο πλαίσιο του πακέτου που διαπραγματεύεται η ΕΕ με την Τουρκία θα πρέπει να διατεθεί βοήθεια σε πόρους αλά και σε προσωπικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο ευρωπαϊκή λύση» στην προσφυγική κρίση,  ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει την σημασία της, αν δεν επιλυθεί η διαμάχη στο εσωτερικό της. «Πρέπει να προσέξουμε ώστε η Ευρώπη να θεωρείται σημαντική», δήλωσε ο. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G-20 στην Σανγκάη και ζήτησε «δραματική» μείωση του αριθμού των προσφύγων, «διαφορετικά δεν θα τα καταφέρουμε».

Ο Γερμανός υπουργός υπενθυμίζει ότι η χώρα του κατά την πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Συρία δεσμεύθηκε να διαθέσει 2,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο της συνολικής βοήθειας και προσθέτει: «Ενθάρρυνα την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για αυτή την δέσμευση. Τώρα θα προσκαλέσουμε και άλλους να κάνουν κάτι περισσότερο».

EurActiv.gr με πρακτορεία  

*Φωτογραφία [Wikimedia]

X