“Απεξάρτηση” της Γαλλίας από το δημόσιο χρήμα θέλει ο Μακρόν

[EPA-EFE/ERIK S. LESSER]

Σε συνέντευξή του στη Figaro, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι επιθυμούσε να «θεραπεύσει τον εθισμό” της Γαλλίας για δημόσιο χρήμα.

Δύο εβδομάδες μετά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι στόχος του ήταν να «αναμορφώσει την στρατηγική με τον Ντόναλντ Τραμπ, εστιάζοντας σε πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Αναφορικά με το ιρανικό ζήτημα, ο Γάλλος πρόεδρος ήταν πιο απαισιόδοξος για την ικανότητά του να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Προσπαθώ να του δείξω την υποκείμενη λογική των διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με το Ιράν, προκειμένου να επικεντρωθούμε εξίσου στη Συρία».

Τραμπ – Μακρόν: Στην ατζέντα τα πυρηνικά του Ιράν και ο εμπορικός πόλεμος

Συγκρατημένος ο αμερικανός πρόεδρος για την επίσκεψη του γάλλου ομολόγου του στην Ουάσιγκτον. Ο Μακρό δεν επιθυμεί την εμπλοκή του στα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ.

«Στρατηγικός διάλογος» με τη Ρωσία

Όσον αφορά στη Ρωσία, ο πρόεδρος Μακρόν διατηρεί σταθερή τη στάση του σχετικά με τις υποψίες ρωσικής εμπλοκής στις γαλλικές προεδρικές εκλογές πέρυσι.

Παρόλα αυτά, εξέφρασε την επιθυμία του να «φέρει τη Ρωσία πιο κοντά στην Ευρώπη» μέσω ενός «στρατηγικού και ιστορικού διαλόγου» με τη Μόσχα, που θα μπορούσε να αποφασιστεί κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν στις 24 και 25 Μαΐου.

Στο μεταξύ, αρκετές δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μια ανάμεικτη εικόνα της δημοτικότητας του προέδρου. Η δημοσκόπηση της Odoxa-Dentsu για τη Figaro και το Franceinfo (που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου), παρουσιάζει μια ισορροπία μεταξύ θετικών και αρνητικών απόψεων για τον Γάλλο πρόεδρο (48% των πολιτών τάσσονται υπέρ του και 52% κατά). Ωστόσο, 6 από τους 10 Γάλλους ψηφοφόρους (59% ) δεν θα ήθελαν να συμμετάσχει στις εκλογές του 2022.

Το 58% των Γάλλων «δυσαρεστημένοι» με τον Μακρόν

Εξι στους δέκα Γάλλοι δηλώνουν «δυσαρεστημένοι» από τις ενέργειες του Εμανουέλ Μακρόν έναν χρόνο μετά την εκλογή του στην προεδρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση Ifop-Fiducial.

Επιπλέον, ο Μακρόν θεωρείται «ο πρόεδρος των πλουσίων» από το 72% των ερωτηθέντων και παρόμοιος αριθμός πολιτών πιστεύει ότι οι πολιτικές του είναι «άδικες για το κοινωνικό σύνολο» σύμφωνα με την πρόσφατη πολιτική έρευνα της Odoxa.

«Υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα απαιτήσουν τη στήριξη που χρειαζόταν κατά το πρώτο έτος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος, για να υπάρξει αισθητή αλλαγή στη Γαλλία ήταν η διανομή δημόσιων πόρων».