Απειλείται η ενότητα της Ε.Ε. προειδοποιεί ο Πολωνός Πρωθυπουργός

Mateusz Morawiecki. [EPA-EFE/Szilard Koszticsak]

O Polvn;ow Prvuypoyrg;ow Mateusz Morawiecki. [EPA-EFE/Szilard Koszticsak]

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε τη Δευτέρα (18 Οκτωβρίου) τους ηγέτες της ΕΕ ότι η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί εάν δεν υπάρξει “δημοκρατικός έλεγχος” στα θεσμικά της όργανα.

Ενόψει της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να προστατεύσουν την κυριαρχία των κρατών μελών και δήλωσε ότι η Πολωνία θα παραμείνει “πιστό μέλος” της ΕΕ.

Η λαϊκιστική δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ εξαιτίας των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης.

Μια πρόσφατη απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την δικαιοδοσία της ΕΕ στη χώρα αύξησε περαιτέρω τις εντάσεις.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή, ο Μοραβιέτσκι έγραψε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν “κεντρικά διοικούμενο οργανισμό που διοικείται από θεσμούς που στερούνται δημοκρατικού ελέγχου”.

Προειδοποίησε ότι πρόκειται για “ένα επικίνδυνο φαινόμενο που απειλεί το μέλλον της ένωσής μας”, λέγοντας: “Θα έπρεπε να είμαστε ανήσυχοι”.

“Σήμερα μπορεί αυτό να αφορά μόνο μια χώρα – αύριο, με διαφορετικό πρόσχημα, μια άλλη”, είπε. “Χωρίς να επιβάλλουμε τη θέλησή μας στους άλλους, μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή μας Ένωση” πρόσθεσε.

Ενα επικίνδυνο φαινόμενο

Η επιστολή απεστάλη στον απόηχο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που αμφισβητεί την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ έναντι του εθνικού δικαίου.

Η απόφαση του Πολωνικού δικαστηρίου επικρίθηκε ευρέως από πολλά μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ακροδεξιοί πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη την υπερασπίστηκαν.

Αναλυτές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αποχώρησης της Πολωνίας από την ΕΕ κάποια μέρα – μια διαδικασία που θα προϋπέθετε ότι η κυβέρνηση θα εξέδιδε επίσημη κοινοποίηση της επιθυμίας της να αποχωρήσει.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι τμήματα των συνθηκών της ΕΕ είναι “ασυμβίβαστα” με το πολωνικό σύνταγμα και προειδοποίησε το Δικαστήριο της ΕΕ να μην παρεμβαίνει στις πολωνικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Η ΕΕ λέει ότι οι μεταρυθμίσεις της Πολωνικής κυβέρνησης υπονομεύουν τη δικαστική ανεξαρτησία και θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Η πολωνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίες για την εξάλειψη της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα.

Στην επιστολή του Μοραβιέτσκι, ο ίδιος ανέφερε ότι η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ “δεν είναι απεριόριστη” και ότι “κανένα κυρίαρχο κράτος” δεν μπορεί να πει το αντίθετο.

“Σήμερα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο κατά το οποίο διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφετερίζονται εξουσίες που δεν διαθέτουν βάσει των συνθηκών και επιβάλλουν τη θέλησή τους στα κράτη μέλη”, ανέφερε.

“Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σήμερα, καθώς χρησιμοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για τον σκοπό αυτό”, πρόσθεσε – μια αναφορά στις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακρατεί πληρωμές της ΕΕ, εάν θεωρηθεί ότι απειλούνται οι κανόνες του μπλοκ για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου.