Αντιμέτωπος με τους ευρωσκεπτικιστές μέσα στο κόμμα του τώρα ο Κάμερον

cameron_oct._2014

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει την κυβέρνησή του. Επίσης, θα συναντηθεί με την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, προκειμένου να τους ενημερώσει πώς σχεδιάζει να ανακτήσει εξουσίες που έχουν εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη πάντως η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του έστειλε το δικό της μήνυμα.

Οι Συντηρητικοί του Κάμερον κέρδισαν την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την περασμένη Πέμπτη, καταλαμβάνοντας 12 έδρες περισσότερες από όλα τα υπόλοιπα κόμματα μαζί κι επιτρέποντάς του να απαλλαγεί από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και να κυβερνήσει μόνος. Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ και κατόπιν θα διοργανώσει, το 2017, δημοψήφισμα για να κριθεί εάν η Βρετανία θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Οι μεγαλύτεροι όμως πολέμιοι της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του είναι μέσα στο ίδιο του το κόμμα και θα χρειαστεί να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να τους πείσει να αποδεχθούν ο,τιδήποτε άλλο πλην του Brexit.

Ο προηγούμενος Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας που κυβέρνηση με μια μικρή πλειοψηφία, μεγαλύτερη πάντως από αυτή του Κάμερον,  δεν ήταν άλλος από τον Τζον Μέιτζορ, η θητεία του οποίου, πριν από δύο δεκαετίες, υπονομεύθηκε σε μοιραίο βαθμό από τους «ευρωσκεπτικιστές» στις τάξεις των Τόρις. Τέσσερις ημέρες αφότου κέρδισε τις εκλογές, ο Κάμερον μπορεί ασφαλώς να αναμένει υποδοχή θριαμβευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, αλλά γνωρίζει πολύ καλά, και το παράδειγμα του Μέιτζορ του το υπενθυμίζει, ότι ο μήνας του μέλιτος δεν θα διαρκέσει πολύ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τζον Ρέντγουντ, ένα από τα ηγετικά στελέχη των ευρωσκεπτικιστών,  έγραψε στην εφημερίδα The Observer: «Το Συντηρητικό Κόμμα που ποθεί διακαώς να δει τη μείωση της ανάμιξης της ΕΕ στην άσκηση της διακυβέρνησης θα καλεί διαρκώς τον πρωθυπουργό να ανακτήσει πλήρως τις εθνικές εξουσίες». «Δεν υπάρχει καμιά διαφωνία για τον στόχο, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφύγει την πρόκληση απογοήτευσης όσον αφορά το πόσα επιτεύχθηκαν για να προωθηθεί» αυτός, πρόσθεσε.

Euractiv με ΑΜΠΕ

X