Αντιδράσεις προκαλεί η Aυστριακή προεδρία της ΕΕ

[amna.gr]

Εν μέσω κρίσης στην Ευρώπη αναφορικά με το μεταναστευτικό και το μέλλον του δικαιώματος στην παροχή ασύλου, εγείρονται ανησυχίες για την ικανότητα της Αυστρίας, όπου στην εξουσία βρίσκεται μια κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς, να ασκήσει επί έξι μήνες την προεδρία μιας διχασμένης ΕΕ.

Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν «Κουρτς και η κυβέρνησή του παίζουν με τους φόβους και σπέρνουν διχόνοια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατήγγειλε ο οικολόγος ευρωβουλευτής Φίλιπ Λάμπερτς την Τρίτη.

Ο 31χρονος συντηρητικός ηγέτης, που βρίσκεται στην εξουσία λιγότερο από έξι μήνες, έχει ωστόσο τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο και ανήκει.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, επίσης του ΕΛΚ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Η νέα αυστριακή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, ο συνασπισμός του Κουρτς δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτόν του 2000, όταν για πρώτη φορά στην Αυστρία το δεξιό, συντηρητικό κόμμα OVP συνεργάστηκε με το ακροδεξιό κόμμα του Γεργκ Χάιντερ (FPO).

Τότε η συμμετοχή του FPO στην εξουσία είχε προκαλέσει σοκ στην ΕΕ η οποία επέβαλε για μήνες κυρώσεις στην Αυστρία.

Όμως η κυβέρνηση του 2018 «έχει ένα ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το 2000 δεν συνέβαινε το ίδιο», ισχυρίζεται ο Γιούνκερ.

Δεν συμμερίζονται όμως όλοι την άποψή του: «Ο καγκελάριος Κουρτς υπερασπίζεται την ατζέντα της σκληρής δεξιάς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αγωνία του κατά των προσφύγων κρύβει τα επείγοντα προβλήματα που συγκλονίζουν τόσο τη χώρα του όσο και την ΕΕ», εκτίμησε ο Βέλγος Λάμπερτς.

X