Η ανησυχία για τους μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης δίνει ώθηση στο Brexit

Peterborough-heritage-festival-march (1)

Ο περιορισμός  της μετανάστευσης από χώρες της Aνατολικής Ευρώπης αποτελεί βασικό λόγο για πολλούς Βρετανούς που τάσσονται υπέρ του Brexit  στο δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου. Ωστόσο  πολλές μικρές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι το οικονομικό κόστος θα είναι μεγάλο.

Ξενοδοχεία,  εστιατόρια, κατασκευαστικές εταιρίες θα αντιμετώπιζαν προβλήματα αν δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν μετανάστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών. «Από την πλευρά των εργοδοτών σε χαμηλά αμειβόμενους τομείς, η ελεύθερη κυκλοφορία λειτουργεί αρκετά καλά»,  δήλωσε ο ερευνητής  του Ινστιτούτου Heather Rolfe.

«Ο περιορισμός της πρόσβασης τους σε αυτή την πηγή της εργασίας θα μπορούσε να έχει σημαντικές και καταστροφικές συνέπειες για πολλές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας των Βρετανών εργαζομένων που απασχολούν», ανέφερε ο ίδιος.

Οι μελέτες αυτές φαίνεται να έχουν μικρό αντίκτυπο στην αντίληψη απέναντι στους Ευρωπαίους μετανάστες σε πολλά μέρη της Αγγλίας. Σε πόλεις όπως το Peterborough, μια πρόσφατη αύξηση της μετανάστευσης από τις χώρες  της Ανατολικής Ευρώπης δίνει ώθηση στην εκστρατεία υπέρ του  Brexit.

«Η ΕΕ δεν θα σταματήσει όλους τους μετανάστες που έρχονται και δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε», δήλωσε ο John Fovargue, κάτοικος της πόλης των 184.500 ανθρώπων στην ανατολική Αγγλία, μια από τις πιο ευρωσκεπτικιστές περιοχές της χώρας.

«Δεν φαίνεται να θέλουν να ενσωματωθούν πάρα πολύ – έχουν τα δικά τους καταστήματα, μιλούν τη δική τους γλώσσα», δήλωσε ο συνταξιούχος, απηχώντας τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σε πολλές πόλεις που έχουν δει μια απότομη αύξηση στις αφίξεις.

Ο καθηγητής του London School of Economics Joseph Downing ανέφερε ότι οι ανησυχίες για την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες είναι νόμιμες, αλλά ότι αυτό θα πρέπει να αντισταθμίζεται από τους φόρους που καταβάλλουν οι μετανάστες στην ΕΕ.

«Είχαμε πολλούς μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, και αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνεισφέρει πάρα πολλά από την άποψη των φορολογικών εσόδων», είπε. «Είμαστε κακοί στο να το μετατρέπουμε σε επενδύσεις σε έργα υποδομής», επεσήμανε.

Αυτό έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια σε κοινότητες όπως Peterborough, όπου ο βουλευτής Stewart Jackson είναι μεταξύ των Συντηρητικών  οι οποίοι έχουν επαναστατήσει εναντίον του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον υπέρ του Brexit.

Η  εικόνα είναι διαφορετική στο ανατολικό Λονδίνο, όπου τα συγκριτικά υψηλά επίπεδα μετανάστευσης δεν έχουν οδηγήσει στην ίδια αντιευρωπαϊκή αντίδραση.  Η Clapton FC, μια τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, στην Newham έχει ανανεωθεί με τη βοήθεια του τοπικού πληθυσμού των μεταναστών

Οι αγώνες τώρα προσελκύουν εκατοντάδες οπαδούς, οι οποίοι ενωμένοι τραγουδούν άσματα υπέρ των προσφύγων, το ιταλικό αντι-φασιστικό τραγούδι «Bella Ciao» αλλά και πολωνικά άσματα.

EurActiv.gr με πρακτορεία

*φωτογραφία  [Shutterstock]

X