Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ: Να κάνουμε σωστή την Ευρώπη

Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, επικεφαλής CDU [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και «δελφίνος» της Αγγελα Μέρκελ παρουσιάζει το δικό της σχέδιο για την Ευρώπη, που συμπίπτει με τις απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν στον τομέα της ασφάλειας, αλλά διαφέρει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, με άρθρο της που δημοσιεύεται στην Welt am Sonntag.

«Η Ευρώπη μας πρέπει να γίνει ισχυρότερη» σε έναν κόσμο που απειλείται από προτεξιονιστικές και εθνικιστικές αναδιπλώσεις, γράφει η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ στο άρθρο της.

Εν όψει των ευρωεκλογών στο τέλος του Μαΐου, «ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες της Ευρώπης εδώ και λίγες ημέρες, λέγοντας ότι είναι επείγον να ενεργοποιηθούμε. Έχει δίκιο (…)», γράφει η επικεφαλής της CDU προσθέτοντας ότι θέλει να διασφαλίσει τις βάσεις της ευρωπαϊκής ευημερίας, προτείνοντας «μία κοινή αγορά για τις τράπεζες», ενώ τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συμφώνου για το Κλίμα.

Για μια ευρωπαϊκή Αναγέννηση

Του Εμμανουέλ Μακρόν, Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας

Πολίτες της Ευρώπης,

Αν παίρνω την ελευθερία να απευθυνθώ απευθείας σε σας, δεν είναι μόνο στο όνομα της ιστορίας και των αξιών που μας ενώνουν. Είναι γιατί είναι απόλυτη ανάγκη. Σε μερικές εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές …

Η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ απορρίπτει ωστόσο ορισμένες γαλλικές προτάσεις, όπως την πρόταση για ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, καθώς και την προοπτική αμοιβαιοποίησης των χρεών, θέμα που προκαλεί ρίγη ανατριχίλας στην Γερμανία.

«Ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός, ο ευρωπαϊκός κρατισμός, η αμοιβαιοποίηση των χρεών, η ενοποίηση των κοινωνικών συστημάτων και του κατώτατου μισθού θα ήταν ένας κακός δρόμος», γράφει.

Αντίθετα, στον τομέα της ασφάλειας και της μεταναστευτικής πολιτικής, δηλώνει απολύτως σύμφωνη με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Για να αισθανθούμε ασφαλείς στην Ευρώπη, έχουμε ανάγκη από πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα», γράφει, αποδεχόμενη την ιδέα μία κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ επαναφέρει ένα παλαιότερο γερμανικό αίτημα, της «κοινής μόνιμης έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» την στιγμή που η Γαλλία εννοεί να διατηρήσει την δική της έδρα.

Να κάνουμε σωστή την Ευρώπη

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο της νέας προέδρου του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ στην Κυριακάτικη Die Welt με τίτλο «Να κάνουμε σωστή την Ευρώπη» σημειώνεται:

«Εκεί όπου τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν μόνο με εθνικά μέσα, θα πρέπει να αναμορφωθεί η Frontex ως επιχειρησιακή συνοριακή αστυνομία και να αναλάβει δράση» τονίζει και προσθέτει: «Το αίσθημα της κοινότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη χρειάζεται ασφαλή εξωτερικά σύνορα. Πρέπει να ολοκληρώσουμε το Σένγκεν» υπογραμμίζει, ζητώντας επίσης να υπάρξει «συμφωνία για προστασία των συνόρων χωρίς κενά».

Η Κραμπ-Καρρενμπάουερ θεωρεί αναγκαία «μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την είσοδο και την έξοδο από μια χώρα» καθώς και την «τελειοποίηση του συστήματος πληροφοριών του Σένγκεν», για να μπορούν οι Αρχές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να χρησιμοποιούν ένα ενιαίο, κοινό σύστημα δεδομένων.

Καίρια πρόκληση για την ευρωπαϊκή κοινωνία αποτελεί για την Κραμπ-Καρρενμπάουερ η ενσωμάτωση των μεταναστών. Πολλά ισλαμιστικά ρεύματα «δεν είναι συμβατά με τις απόψεις μας για μια ανοιχτή κοινωνία», γράφει. Γι’ αυτόν τον λόγο, στηριζόμενοι στην παράδοση του διαφωτισμού και της ανοχής, θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκές «έδρες Nathan», στις οποίες «θα εκπαιδεύουμε τους δικούς μας ιμάμηδες και δασκάλους σ’ αυτό το πνεύμα».

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής της ασφάλειας η Κραμπ-Καρρενμπάουερ ζητά, όπως και ο Μακρόν, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο θα πρέπει να είναι μέλος και η Μεγάλη Βρετανία. Στη Γερμανία εξάλλου θα πρέπει να ιδρυθεί ένα δικό της «Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών».

Η Κραμπ-Καρρενμπάουερ δίνει τη γερμανική απάντηση στο σχέδιο Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, καθώς, αφότου, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε στην κοινή γνώμη με νέες προτάσεις για την Ευρώπη, αναζωπυρώθηκε και στη Γερμανία η συζήτηση για τη νέα μορφή της ΕΕ.

Στο άρθρο της, η πρόεδρος Κραμπ-Καρρενμπάουερ παρουσιάζει σε όλους τους σημαντικούς τομείς πολιτικής, προτάσεις για τη μελλοντική συνεργασία στην ΕΕ. Ο βασικός στόχος οφείλει να είναι ότι «η Ευρώπη μας πρέπει να γίνει ισχυρότερη». Η Κραμπ-Καρρενμπάουερ προτείνει τη δημιουργία μιας «κοινής εσωτερικής αγοράς για τις τράπεζες» και προσθέτει: «Ταυτόχρονα θα πρέπει κατά συνέπεια να υποστηρίξουμε ένα σύστημα επικουρικότητας, ιδίας ευθύνης και της συνδεόμενης με αυτήν ανάληψης ευθύνης. Ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός, ο ευρωπαϊκός κρατισμός, η κοινοτικοποίηση χρεών, ο εξευρωπαϊσμός των κοινωνικών συστημάτων και του κατώτατου μισθού θα ήταν ο λάθος δρόμος». Η Ευρώπη χρειάζεται μια «στρατηγική ενίσχυσης της σύγκλισης, που συνδέει έξυπνα τις εθνικές με τις ευρωπαϊκές πολιτικές». Η Κραμπ-Καρρενμπάουερ γράφει επίσης: «Οι κοινές έρευνες, εξελίξεις και τεχνολογίες θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την καινοτομία και «να φέρουν την ετικέτα‚ Future made in Europe‘».

Αλλά και για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα ποντάρει η πρόεδρος του CDU στην Ευρώπη και προτείνει «ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Προστασία του Κλίματος».

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής της ασφάλειας η Κραμπ-Καρρενμπάουερ ζητά, όπως και ο Μακρόν, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο θα πρέπει να είναι μέλος και η Μεγάλη Βρετανία. Στη Γερμανία εξάλλου θα πρέπει να ιδρυθεί ένα δικό της «Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών».

Για να διαμορφωθεί αποτελεσματικότερα στο μέλλον η δουλειά της ΕΕ, θα πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν παρωχημένοι αναχρονισμοί. Επίσης, η πρόεδρος του CDU ζητάει να συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο μελλοντικά μόνο στις Βρυξέλλες. Εκτός αυτών, θα πρέπει επιτέλους να φορολογηθεί το εισόδημα των ευρωπαίων υπαλλήλων. Η Κραμπ-Καρρενμπάουερ τόνισε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα που απασχολούν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Με το βλέμμα στραμμένο στα κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επιβάλλεται σεβασμός για τους τρόπους προσέγγισης που υιοθετούν και την ιδιαίτερη συμβολή τους στην κοινή ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Ο Macron φτιάχνει "φίλους και εχθρούς" λίγο πριν τις ευρωεκλογές

Η έκκληση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron «για μια ευρωπαϊκή ανανέωση» προκάλεσε μικτές αντιδράσεις. Κάποιοι επαίνεσαν τις προτάσεις του για μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά άλλοι κράτησαν απόσταση ή κατηγόρησαν τον Macron ως μη ρεαλιστή που χρησιμοποιεί την Ευρώπη για τους δικούς του πολιτικούς στόχους.

 

Σε ανταπόκριση του ΑΠΕ – ΜΠΕ από τη Γερμανία σημειώνεται, σε συνέχεια του άρθρου, ότι από την άλλη πλευρά η Άγκελα Μέρκελ, η οποία εγκατέλειψε την ηγεσία της CDU, αλλά εννοεί να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το 2021, δεν έχει αντιδράσει στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, με τις οποίες ο πρόεδρος της Γαλλίας παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδα του δικό του όραμα για την Ευρώπη (4 Μαρτίου, Για μία Ευρωπαϊκή Αναγέννηση).

Ο Μακρόν έκανε πανευρωπαϊκή έκκληση για «ευρωπαϊκή αναγέννηση»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε έκκληση τη Δευτέρα 4 Μαρτίου προς όλους τους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν εκ νέου το «σχέδιο ΕΕ», διοργανώνοντας διάσκεψη «χωρίς ταμπού» πριν από το τέλος του έτους που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε …

Μία «σιωπή του Βερολίνου» την οποία το περιοδικό Der Spiegel καταγγέλλει σε κύριο άρθρο του, στο οποίο κατηγορεί την γερμανική ηγεσία ότι αποφεύγει «μία σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» από τον φόβο των τοπικών εκλογών στην ανατολική Γερμανία το προσεχές φθινόπωρο και στις οποίες είναι πιθανόν να επικρατήσει η ακροδεξιά, αντιευρωπαϊκή Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

 

X