Ανατράπηκε η κυβέρνηση Πετκόφ

Το πολιτικό γεγονός είναι ιστορικό, διότι είναι η πρώτη βουλγαρική κυβέρνηση στην πρόσφατη βουλγαρική ιστορία που πέφτει μετά από ψήφο δυσπιστίας. [EPA-EFE/VASSIL DONEV]

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ, η οποία είχε εκλεγεί μόλις πριν από έξι μήνες. Το αποτέλεσμα της ψήφου δυσπιστίας υπογραμμίζει την πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η φτωχότερη χώρα της ΕΕ. Είναι πολύ πιθανό ότι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους η Βουλγαρία θα ψηφίσει και πάλι σε γενικές εκλογές, μετά από τρεις τέτοιες εκλογικές αναμετρήσεις πέρυσι.

Πριν από τις εκλογές, το βουλγαρικό κοινοβούλιο μπλόκαρε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την πρόταση της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ να άρει το βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Συνολικά 123 βουλευτές από το GERB (ΕΛΚ), το MRF (Ανανεώστε την Ευρώπη), λαϊκιστές από το “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” και φιλορώσοι εθνικιστές από το “Vazrazhdane” ψήφισαν υπέρ της πτώσης του υπουργικού συμβουλίου. Ένας βουλευτής του MRF ψήφισε κατά λάθος υπέρ της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν ήταν καθοριστικό.

Το πολιτικό γεγονός είναι ιστορικό, διότι είναι η πρώτη βουλγαρική κυβέρνηση στην πρόσφατη βουλγαρική ιστορία που πέφτει μετά από ψήφο δυσπιστίας.

“Κατά” της ανατροπής της κυβέρνησης τάχθηκαν το φιλοευρωπαϊκό “Συνεχίζοντας την Αλλαγή”, η “Δημοκρατική Βουλγαρία”, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι αποσχιστές του “Υπάρχει Τέτοιος Λαός”. Η ψηφοφορία έδειξε ότι ο Κίριλ Πετκόφ δεν κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους υποστηρικτές. Εικάζεται ότι οκτώ ακόμη από το “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” σκέφτονται να υποστηρίξουν την κυβέρνηση.

«Είχα την τιμή να είμαι πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης, η οποία ανατράπηκε από τον κ. Πέεφσκι, τον κ. Μπορίσοφ, τον κ. ΤριφόνοφT και την κ. Μιτροφάνοβα (τη

Ρωσίδα πρέσβειρα)”, δήλωσε ο Κίριλ Πετκόφ. Έτσι, απευθύνθηκε στον βουλευτή του MRF που έχει λάβει την έγκριση των ΗΠΑ για το “Μαγκνίτσκι” Ντελιάν Πέεφσκι, τον ηγέτη του GERB Μπόικο Μπορίσοφ, τον ηγέτη του “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” Σλάβι Τριφόνοφ και το φιλορωσικό κόμμα “Vazrazhdane”

Ο πρωθυπουργός Πετκόφ δήλωσε ότι το έργο της ανατραπείσας κυβέρνησης ήταν ένα βήμα προς τη μετατροπή της Βουλγαρίας σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Η κυβέρνηση του Πετκόφ θα συνεχίσει να κυβερνά παραιτούμενη μέχρι να εκλεγεί νέα τακτική κυβέρνηση ή υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο όταν διαλυθεί το κοινοβούλιο.

Η πρώτη εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης δίνεται και πάλι στο “Συνεχίζουμε την Αλλαγή”, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Ενώ ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ παραδίδει την εντολή, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ θα έχει χρόνο να βρει τουλάχιστον έξι ακόμη βουλευτές για να ορίσει νέο υπουργικό συμβούλιο. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειές του έχουν αποτύχει.