Αναστασιάδης: Κύπρος και Σλοβενία έχουν κοινό όραμα εντός ΕΕ

Ο Νίκος Αναστασιάδης [Ο Φιλεύθερος]

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας έχουν αποκαλύψει το κοινό όραμα των δύο χωρών για μια κοινωνικότερη ΕΕ, σε σύντομο χαιρετισμό του σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λουμπλιάνα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η πίστη στις αρχές και αξίες της ΕΕ και η συνέπεια στις πολιτικές που ακολουθούν οι δύο χώρες, που δεν επηρεάζονται από ιδιοτελή συμφέροντα, είναι αυτά που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί ένα λαμπρό μέλλον, «εάν ενωμένοι και με έντονο αίσθημα αλληλεγγύης προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια».

«Προσβλέπω στη στενότερη συνεργασία, στην ανάπτυξη των σχέσεων μας, στη δημιουργία εκείνων των προοπτικών έτσι ώστε να υπάρξουν καλύτερες ελπιδοφόρες μέρες», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι όπως η Σλοβενία, και η Κύπρος σέβεται «το κράτος δικαίου, το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή «να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη».

Τέλος, επανέλαβε την πρόσκληση του προς τον Πρόεδρο της Σλοβενίας να πραγματοποιήσει «το συντομότερο δυνατόν επίσκεψη στην Κύπρο, στο πλαίσιο και της κοινής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πάχορ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι και οι δύο χώρες είναι έντονα προσανατολισμένες στην Ευρώπη, τονίζοντας τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ για το μέλλον της Ένωσης.

Επεσήμανε εξάλλου τις στενές φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, σημειώνοντας ότι έχουν κοινό όραμα για τις προοπτικές που διανοίγονται και μέσα από την ΕΕ.

X