Αναστασιάδης: Ανοιχτή πληγή της Ευρώπης το Κυπριακό

[Cyprus Journal]

Τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκή Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συνέδεσε τα οφέλη από την ενέργεια με τη ανάγκη επίλυσης του κυπριακού, της αναχρονιστικής όπως τη χαρακτήρισε διαίρεση του νησιού. Υπογράμμισε ότι το κυπριακό είναι στην ουσία ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, μια «ανοιχτή πληγή» για την Ευρώπη, που πρέπει να επουλωθεί.

«Η επούλωση αυτής της ευρωπαϊκής πληγής θα συμβάλει σημαντικά σε μια ισχυρότερη Ευρώπη, ειδικά με γνώμονα τις τεράστιες προοπτικές στον ενεργειακό τομέα. Η επανένωση, μια βιώσιμη, λειτουργική λύση που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Κϋπρου και την κυριαρχία της στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, θα επιτρέψει στην Κύπρο να αναπτύξει περαιτέρω το ρόλο της ως ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ως γέφυρα μεταξύ της περιοχής μας και της Ευρώπης, προς όφελος όλων των Ευρωπαίων”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης απευθυνόμενος προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και τους ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων και τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της μεγάλη ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας στις προσπάθεις επίλυσης του κυπριακού. Μια στήριξη που όπως είπε “ανανεώθηκε με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε χθες το βράδυ”.

Το ψήφισμα για την Κύπρο καθιστά σαφές ότι το ΕΛΚ απορρίπτει κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να φέρει λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Καλεί την Άγκυρα να συμβάλει σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα στηρίξει την ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.  Ως αποτέλεσμα το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να μην παρεμποδίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτε να απειλεί με ναυτικές και άλλες δυνάμεις.

Στην ομιλία του στο συνέδριο του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο τρέχον πρόβλημα της ΕΕ, αυτό της μετανάστευσης και τόνισε ότι και η Κύπρος επωμίζεται βαρύ φορτίο λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

“Το μήνυμα μου σήμερα είναι ότι με σεβασμό στις αρχές μας, πρέπει να διασφαλίσουμε την ισχύ και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τείνοντας ταυτόχρονα ευήκοον ους στις ανάγκες και ανησυχίες των πολιτών μας”, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι.

X