Αμόν: Ο Μακρόν επιταχύνει την άνοδο της ακροδεξιάς

[Sarantis Michalopoulos]

Η πολιτική στρατηγική του Ζαν Λυκ Μελανσόν συνεπάγεται τον κίνδυνο αποχώρησης της Γαλλίας από την ΕΕ, γεγονός που αντιβαίνει στην αριστερή πολιτική νοοτροπία η οποία βασίζεται στον διεθνισμό, δήλωσε σε συνέντευξή του στη EURACTIV ο Γάλλος πολιτικός, Μπενουά Αμόν.

Μιλώντας στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Προοδευτικών, Οικολογικών και Αριστερών δυνάμεων στο Μπιλμπάο, ο Γάλλος αξιωματούχος καταφέρθηκε εναντίον του Μελανσόν, καθώς και του προέδρου Μακρόν, ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, στις οποίες οι προοδευτικοί ευελπιστούν να δημιουργήσουν έναν ενωμένο συνασπισμό.

Αρκετοί συμμετέχοντες στο φόρουμ θεώρησαν «προβληματική» τη στάση του Μελανσόν, διότι δεν επιθυμεί να επιτύχει συμβιβασμούς με τους αριστερούς εταίρους του στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Αμόν, δήλωσε: «Ο Ζαν-Λυκ είναι ο Ζαν-Λυκ. Του αρέσει η Αριστερά όταν βρίσκεται γύρω του. Ωστόσο, αυτή είναι η γαλλική παράδοση ενός προνοητικού ανθρώπου. Δεν αποτελεί παράδοση και πολιτική κουλτούρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

«Η στρατηγική του Μελανσόν συνεπάγεται τον κίνδυνο γαλλικής εξόδου από την Ευρώπη».

«Το γεγονός αυτό θα σήμαινε ότι η Αριστερά σταματά να πιστεύει ότι η συνεργασία είναι ισχυρότερη από τον ανταγωνισμό. Δηλαδή, μια θεμελιώδης ιδέα της αριστεράς αποποιείται, εκείνη του διεθνισμού».

«Μια τέτοια προσέγγιση σημαίνει ότι η αριστερά συσπειρώνεται γύρω από την ιδέα του ανταγωνισμού μεταξύ εθνών, διότι τελικά, αν εγκαταλείψουμε την Ευρώπη, θα επιστρέψουμε σε μια μορφή ανταγωνισμού, πιθανής σύγκρουσης με τους γείτονές μας. Θεωρώ την ιδέα αυτή απολύτως τρομακτική», πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ευρωπαϊκή λύση στην ευρωπαϊκή κρίση. Δεν υπάρχει εθνική λύση», τόνισε.

Ο Γάλλος πολιτικός δήλωσε ότι στόχος του ήταν η Αριστερά να κάνει τον λόγο της πράξη.

«Θέλω η Αριστερά να βγει από συνέδρια και αίθουσες συσκέψεων και να γίνει το κόμμα της καθημερινής ζωής. Δηλαδή, ένα πολιτικό κίνημα που προσφέρει λύσεις σε ευρωπαϊκά, εθνικά και τοπικά ζητήματα», δήλωσε ο κ. Αμόν.

Επέμεινε, ακόμη, ότι οι αριστεροί πρέπει να εξεύρουν λύσεις που υπάρχουν αναφορικά με την οικολογική μετάβαση, το ζήτημα της απασχόλησης, τη χρηματοδότηση της κοινωνικής προστασίας και πάνω απ’ όλα της δημοκρατίας.

Δεδομένου ότι όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι επί του παρόντος διαιρεμένες, είναι απαραίτητη μια κοινή στρατηγική, επεσήμανε.

«Βασικά, αυτό που έχει σημασία είναι να επιλέξουμε μια στρατηγική. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η στρατηγική πρέπει να βασίζεται στην επιλογή της οικολογίας ως μέσου για την αναγέννηση της αριστεράς», ανέφερε ο κ. Αμόν.

Πρόσθεσε ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελεί πλέον εισιτήριο για την ευτυχία.

«Παρατηρούμε έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης με υψηλό ποσοστό φτώχειας, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία που έχει ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας».

Ερωτηθείς για τον ρόλο του Γάλλου προέδρου στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το επόμενο έτος, ο κ. Αμόν απάντησε: «Ο Μακρόν επιταχύνει την άνοδο της ακροδεξιάς».

Tέλος, ανέφερε ότι ο ‘’δογματισμός’’ του σχετικά με την παρακμή των δημόσιων υπηρεσιών, την υποστήριξη στους εύπορους και τη θυσία των λιγότερο εύπορων, καθιστούν τον Μακρόν «συνεργό του Σαλβίνι».

X