Άμεση ένταξη στη Σένγκεν για Βουλγαρία και Κροατία ζητά ο Βέμπερ

[Patrick Seeger/EPA/EFE]

Η Βουλγαρία και η Κροατία θα πρέπει να ενταχθούν άμεσα στη Σένγκεν, τόνισε ο ηγέτης της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, την Τετάρτη (12 Σεπτεμβρίου).

Για πολιτικούς λόγους, παρέλειψε να αναφέρει τη Ρουμανία, η οποία προσχώρησε στην ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία το 2007 και θεωρείται κατάλληλη για ένταξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βουλγαρία: Ενταξη στον χώρο Σένγκεν «άμεσα» αλλά εν μέρει επιθυμεί ο Μπορίσοφ

Αναφορικά με το άνοιγμα των «εναέριων και θαλάσσιων συνόρων» ο Μπορίσοφ είπε ότι «ελπίζει» η ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν να γίνει δεκτή «αμέσως» από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ήδη από το 2010, τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία θεωρούνται ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο χώρο Σένγκεν. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αποδοχή απαιτεί ομοφωνία, παρατηρούνται εμπόδια από κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Πέρυσι, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων μας, πρέπει να ανοίξουμε αμέσως τον χώρο της Σένγκεν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Θα πρέπει, επίσης, να επιτρέψουμε στην Κροατία να γίνει πλήρες μέλος μόλις διαπιστώσουμε ότι πληροί όλα τα κριτήρια».

Ωστόσο, Γιούνκερ και Βέμπερ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύντομης διεύρυνσης της Σένγκεν, καθώς όλο το εγχείρημα αμφισβητείται επί του παρόντος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι εάν τα κράτη μέλη επιθυμούν να διατηρήσουν το χώρο Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα, απαιτείται αλληλεγγύη για τον επιμερισμό του μεταναστευτικού βάρους.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία δεν αμφισβητούν την αρχή της αλληλεγγύης, αλλά έχουν δεχθεί μικρό αριθμό μεταναστών στο πλαίσιο του προγράμματος επανεγκατάστασης της Επιτροπής.

Πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων και τροποποίηση της Σένγκεν προτείνει η Επιτροπή

Νέο πιλοτικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων για την προώθηση των νόμιμων οδών μετανάστευσης, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (27 Σεπτεμβρίου), μη υποβάλλοντας προτάσεις για τη συνέχιση του υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης.

Οι χώρες που αποφασίζουν να συμμετάσχουν στο καθεστώς επανεγκατάστασης θα ωφεληθούν …

X