Αίτημα Κουμουτσάκου στην ΕΕ για μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα

Γιώργος Κουμουτσάκος

Με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος απαντά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν έχει αιτηθεί τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δίνει στη δημοσιότητα επιστολή που είχε στείλει στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον στις 27 Ιανουαρίου 2020, στην οποία ζητάει να γίνει υποχρεωτική η μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουμουτσάκος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «για ακόμη μία φορά προσπαθεί να παραμορφώσει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όπως προσθέτει, «ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μία φορά πιάνεται αδιάβαστος, κακοπροαίρετος και απολύτως αντιπαραγωγικός σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη στιγμή».

Σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Γιόχανσον τις οποίες επικαλείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι «αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο στην παρούσα περίοδο της κρίσης που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία και όχι στην γενικότερη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης».

Στην επιστολή που ο αναπληρωτής υπουργός έστειλε στις 27 Ιανουαρίου 2020 ενόψει της εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για το νέο Κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «πιστεύουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα χρειαζόμαστε αποτελεσματική αλληλεγγύη σε συνδυασμό με αποτελεσματική ευθύνη, όπου όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεισφέρουν ενεργά.

Ένα σύστημα στο οποίο κάποια κράτη μέλη θα εξαιρούνται ή ένα σύστημα που θα επιβληθεί σε ορισμένα κράτη μέλη ενάντια στη θέλησή τους δεν μπορεί να επιτύχει». Επίσης τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «υποστηρίζει έντονα μια λύση που θα εξασφαλίσει μια ισορροπημένη προσέγγιση και μια δίκαιη κατανομή του βάρους μεταξύ όλων των κρατών μελών, η οποία θα περιλαμβάνει στον πυρήνα της υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις».

X