Θεοχάρους: Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

theocharous

Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία συνιστά πρωταρχική και πάγια προϋπόθεση για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Δρ. Ελένη Θεοχάρους, που μίλησε στην EurActiv.gr στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου.

Ειδικότερα, κληθείσα από την EurActiv.gr να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Καμμένου ότι προϋπόθεση για τις συνομιλίες με τους τουρκοκυπρίους είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη διαφωνία του Έλληνα υπουργού με τη στάση του Κύπριου Προέδρου, η κα Θεοχάρους είπε: «Πάγια θέση μου ήταν και παραμένει ότι η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και πρωτίστως να την αναγνωρίσει και να σταματήσει να την υποσκάπτει. Οιαδήποτε άλλη εξέλιξη είναι απαράδεκτη και θέτει σε τρομακτικούς κινδύνους την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στην EurActiv.gr η Κύπρια ευρωβουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην Αθήνα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι προϋπόθεση για τις συνομιλίες για το Κυπριακό αποτελεί η αναγνώριση της Κύπρου ως κράτος από την Τουρκία. «Εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου σε σχέση με πιθανές χιαστί συνομιλίες που κατά την δική μας άποψη δεν πρέπει να γίνουν. Και δεύτερον την προϋπόθεση ότι για να προχωρήσουμε στις συνομιλίες, απαιτείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο, ως κράτος», ένα μέλος της ΕΕ προκειμένου να συνεχιστούν οι οποιεσδήποτε συνομιλίες. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν αισθάνεται ότι δυσχεραίνει την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου, ο κ. Καμμένος ζήτησε να σταματήσει η παραπληροφόρηση. Εν συνεχεία, με ανάρτηση του στο twitter, o κ. Καμμένος ανέφερε: «Καμία διαφωνία στην Κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τα ΜΟΕ, η διαφωνία είναι με Πρόεδρο Αναστασιάδη για αναγνώριση της Κύπρου πρίν απo διάλογο».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του Κύπριου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Ελλάδα, Αθήνα και Λευκωσία συμφώνησαν ότι έχουν δημιουργηθεί πια οι συνθήκες για επανέναρξη των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν ότι αυτή η προοπτική διανοίγεται έπειτα από την απόσυρση του τουρκικού σκάφους Μπαρμαρός από την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και την μη ανανέωση από την Άγκυρα της «οδηγίας προς ναυτιλομένους» (Navtex) στο διεθνώς αναγνωρισμένο θαλάσσιο χώρο δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για «λύση το συντομότερο δυνατόν», με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 «αλλά και προγενεστέρων Συμφωνιών Κορυφής». Σε ερώτηση εάν η Λευκωσία έχει λάβει, ή εάν θα ζητήσει κάποιες εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν «και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις από την Άγκυρα», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, εάν επαναληφθούν τα φαινόμενα του περασμένου Οκτωβρίου, δεν θα είναι δυνατόν να συνεχιστεί ο διάλογος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη «εκλογική» μάχη στα κατεχόμενα μεταξύ του Ντερβίς Ερογλου και  του Μουσταφά Ακιντζί εν όψει του δεύτερου γύρου των παρανόμων εκλογών του ψευδοκράτους που θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή.

Μύρνα Νικολαΐδου  

X