Αυστηρό μήνυμα Τουσκ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

[greenacre8/Flickr]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές και «οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τους δεσμούς καλής γειτονίας».

Μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, προέτρεψε την Τουρκία να «αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και αντ ‘αυτού να δεσμευτεί για καλές σχέσεις γειτονίας, ειρηνική διευθέτηση διαφορών και σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας».

Την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έκανε καμία αναφορά στο πλοίο της ΕΝΙ, αλλά δήλωσε ότι η υπόθεση αποτελούσε μονομερή κίνηση των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Σκηνικό εκβιασμού στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία

Σε πόλεμο νεύρων οδηγεί το σκηνικό στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Άγκυρα, κρατώντας για τρίτη μέρα ακινητοποιημένο το ερευνητικό σκάφος της εταιρείας ΕΝΙ «Saipem 12000», εμποδίζοντάς το να προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου «3».

Η ανακοίνωση την Κυριακή του …

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την εξομάλυνση των σχέσεων και να αποφύγει κάθε πηγή προστριβών, απειλής ή δράσης που στρέφεται εναντίον ενός κράτους μέλους».

«Η ΕΕ τονίζει, επίσης, την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας ότι η «προκλητική συμπεριφορά» της γείτονος είναι ασυμβίβαστη με αυτήν μιας χώρας που επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ.

«Καλούμε την Τουρκία να παραιτηθεί από περαιτέρω παράνομες πράξεις και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε δήλωσή του το  ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

X