Πορτογαλέζα Ευρωβουλευτής: Η επιβολή της Ευρωζώνης στην Ιταλία δεν απαντά στην κρίση

[European Parliament]

Οι λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ιταλία «παίζουν με τη φωτιά» και εκθέτουν τη χώρα στην πίεση της αγοράς, προειδοποίησε σε συνέντευξή της η αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Maria João Rodrigues.

Όπως ανέφερε στη EURACTIV, η λύση δεν είναι να προσφέρεται στους Ιταλούς η επιλογή να παραμείνουν στην Ευρωζώνη με μια «λογική που βασίζεται στη λιτότητα», αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, για να υπερκεραστεί η κατάσταση της «ασφυξίας».

Η Maria João Rodrigues είναι Πορτογαλέζα Ευρωβουλευτής και μέλος του Partido Socialista, καθώς και πρόεδρος του δικτύου Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Μίλησε στον Jorge Valero της EURACTIV.

Η ιταλική κρίση είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε η Ευρωζώνη τον τελευταίο καιρό…

Είναι μια πολύ ανησυχητική κατάσταση. Πρέπει να καταλάβουμε, γιατί συμβαίνει στην Ιταλία. Αυτός είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός διαφορετικών επικαλυπτόμενων κρίσεων. Πρώτον, η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση στην Ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει. Δεύτερον, η μεταναστευτική κρίση, με έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Το μείγμα αυτό δημιούργησε μια εκρηκτική κατάσταση και οδήγησε ένα μεγάλο μέρος του ιταλικού πληθυσμού, που ήταν φιλοευρωπαϊκό στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ευρωσκεπτικιστικές τάσεις ή ακόμα και αντιευρωπαϊκές.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Ο ιταλικός πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα απίστευτο δίλημμα: είτε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, οδηγούμενος από την λογική που βασίζεται στη λιτότητα, είτε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Εντούτοις, καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι καλή. Υπάρχει μια τρίτη εναλλακτική λύση: αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για τη δημιουργία πραγματικών συνθηκών ανάκαμψης, για επενδύσεις στο μέλλον, για τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, για την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης στην Ιταλία, καθώς και για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στη χώρα με στόχο να υπερκεραστεί αυτού του είδους η «ασφυξία».

Η κατάσταση στην Ιταλία είναι η ακραία περίπτωση μιας ευρωπαϊκής κρίσης. Η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης έχει σημαντικά μειονεκτήματα και είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες νομισματικές περιοχές του κόσμου. Η νομισματική μας ζώνη δεν βασίζεται σε ισχυρούς οικονομικούς, δημοσιονομικούς και πολιτικούς πυλώνες.

Προειδοποιούμε για αυτό από την αρχή, από την υιοθέτηση του ευρώ. Η χρηματοπιστωτική κρίση ανέδειξε αυτές τις σημαντικές αδυναμίες. Τώρα βρισκόμαστε σε μια πιο θετική τάση, σε μια περίοδο ανάκαμψης. Ωστόσο, ποτέ δεν είχα ψευδαισθήσεις. Είναι μια εξαιρετικά εύθραυστη ανάκαμψη, διότι βασίζεται σε μια Ευρωζώνη που είναι βαθιά λανθασμένη.

Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στην Ιταλία; Θα υπάρξει ψηφοφορία για την ένταξη στην Ευρωζώνη;

Είναι μια πολύ ασταθής κατάσταση. Αυτό που είναι σαφές για μένα είναι ότι οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις «παίζουν με τη φωτιά», υποδηλώνοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη ή να χειραγωγήσει την ακολουθία των πολιτικών εξελίξεων, για να προκαλέσει εσκεμμένα τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να αποκτήσει νέο εκλογικό πλεονέκτημα. Κάτι τέτοιο συνιστά πράξη ανευθυνότητας, διότι εκθέτει την Ιταλία στην πίεση των αγορών.

Ταυτόχρονα, υπονομεύει αυτό που θα έπρεπε να είναι η πραγματική λύση, δηλαδή να έχουμε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, ικανή να επιδιώξει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην Ιταλία. Αλλά και να είναι σε θέση να διαδραματίσει εποικοδομητικό και απαιτητικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτές τις κρίσιμες και ιστορικές στιγμές, όπου χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Θεωρείτε ότι ήταν λάθος εκ μέρους του Επιτρόπου, Günter Oettinger, να κάνει αυτά τα σχόλια για την Ιταλία και τις αγορές;

Σίγουρα. Όπως γνωρίζουμε από την ελληνική κρίση, αυτή είναι μια ανεύθυνη αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αντίθετα, πρέπει να τονίσουμε τον ρόλο των πολιτικών παραγόντων στην Ιταλία, ξεκινώντας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίοι ενεργούν με υπευθυνότητα και φιλοευρωπαϊκή στάση, αλλά ταυτόχρονα είναι ανοιχτοί στις μεταρρυθμίσεις. Η λύση δεν είναι να επιβάλλουν στον ιταλικό πληθυσμό την Ευρωζώνη όπως είναι, αλλά να προτείνουν την παραμονή στο ευρώ, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Έτινγκερ: Δεν ήθελα να δείξω ασέβεια στους Ιταλούς

Σάλο προκάλεσε στην Ιταλία η δήλωση του επίτροπου Έτινγκερ στην DW ότι η αρνητική πορεία της οικονομίας θα πείσει τους Ιταλούς να μην ψηφίσουν.

Τα ελαττώματα της Ευρωζώνης είναι γνωστά και ξέρουμε, επίσης, ότι η Γερμανία ήταν πάντα το εμπόδιο για την πρόοδο. Πλέον υπάρχει ένας Σοσιαλδημοκράτης υπουργός που εμποδίζει την ατζέντα στο Βερολίνο. Πόσο μεγάλη είναι η επιρροή σας για την άρση του αποκλεισμού της Γερμανίας;

Πρώτα απ’ όλα, οι προτάσεις εμποδίστηκαν από τη συντηρητική οικογένεια στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη. Στη σοσιαλιστική οικογένεια, υπάρχουν και διαφορές, ιδίως στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. Μερικοί από αυτούς διστάζουν να στηρίξουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν παίρνει θέση η Γερμανία για την κρίση στην Ιταλία

Η γερμανική κυβέρνηση δεν παίρνει θέση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ιταλία, ούτε και σχολιάζει τις δηλώσεις του Γερμανού Επιτρόπου Έτινγκερ, ο οποίος ανέφερε πώς «οι αγορές θα στείλουν ένα σημάδι στους Ιταλούς λαϊκιστές».

Άρα τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου;

Στο Συμβούλιο υπουργών έχουμε μια νέα κατάσταση, διότι ο πρόεδρος του Eurogroup (Mario Centeno) τάσσεται σαφώς υπέρ των μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας τη στήριξη κι άλλων υπουργών. Ωστόσο, ορισμένοι υπουργοί, ιδίως από την Ολλανδία και την Αυστρία, αντιστέκονται σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Η ισορροπία ισχύος θα αποφασιστεί από τον Γερμανό υπουργό, Όλαφ Σολτς, ο οποίος ήδη πραγματοποίησε κάποια θετικά βήματα στο τελευταίο Συμβούλιο Ecofin, προκειμένου να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλουμε περισσότερα από αυτόν τον υπουργό.