Μπούλμαν: Ο Μακρόν πρέπει να αποφασίσει αν είναι «πραγματικά προοδευτικός»

[EPA-EFE/IAN LANGSDON]

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να καταστήσει σαφή την πολιτική του ταυτότητα και να διευκρινίσει εάν είναι «πραγματικά προοδευτικός», επιθυμώντας να συνεισφέρει σε μια κοινωνική Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στη EURACTIV ο πρόεδρος της S&D, Ούντο Μπούλμαν.

Ο Ούντο Μπούλμαν είναι πρόεδρος των Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μίλησε στο Σαράντη Μιχαλόπουλο της EURACTIV.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

  • Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για το 2030.
  • Οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να επιστρέψουν στις ρίζες τους.
  • Η “Προοδευτική” οικογένεια δεν μπορεί να κυβερνάται τμηματικά.
  • Ο Μακρόν πρέπει να ανταποκριθεί στα φιλοευρωπαϊκά ιδανικά του.
  • Η ΕΕ δεν στρέφεται ιδιαίτερα προς το κίνημα του Μακρόν.
  • Η Ευρώπη χρειάζεται διάλογο σχετικά με τα διπλά πρότυπα, καθώς και μια “νέα συμφωνία” μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ξεκινήσατε την πρωτοβουλία της Προοδευτικής Κοινωνίας με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη. Γιατί τώρα;

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Οι κοινωνίες μας υφίστανται θεμελιώδεις μετασχηματισμούς και σύνθετες προκλήσεις – όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτοί οι μετασχηματισμοί, όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και η μετανάστευση ευρείας κλίμακας, απαιτούν από μας να επανεξετάσουμε το μοντέλο κοινωνικής ανάπτυξης. Αν αποτύχουμε να βρούμε τις σωστές απαντήσεις, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα περισσότερες ανισότητες και αποξένωση.

Η νέα προσέγγιση που πρέπει να αναπτύξουμε πρέπει να είναι ολιστική. Είμαι πεπεισμένος ότι, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, πρέπει να θέσουμε τους στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για το 2030 στον πυρήνα του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου μας. Ωστόσο, δεν σταματάμε εκεί. Πρέπει, επίσης, να αλλάξουμε τον τρόπο επικοινωνίας μας με τους ανθρώπους.

Η χειραφέτηση των ανθρώπων πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών μας μηνυμάτων. Με άλλα λόγια: Το νέο παράδειγμα πρέπει να είναι μια προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή. Εάν θέλουμε οι άνθρωποι στη βάση να οργανωθούν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτής της αλλαγής, χρειαζόμαστε μια προσέγγιση προς τα εμπρός, η οποία τους τοποθετεί στον πυρήνα.

Αν μιλάμε στους ανθρώπους θεωρητικά για «πολλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα», κανείς δεν πρόκειται να μας ακούσει και να μας καταλάβει. Είναι συχνά πολύ περίπλοκο. Ωστόσο, όταν θέτουμε ερωτήματα τα οποία τους αφορούν, τότε δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για εκείνους.

«Γιατί τα λιγότερο εύπορα παιδιά δηλητηριάζονται εξαιτίας της ρύπανσης από το ντίζελ; Γιατί οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα;» Δεν γίνεται να μιλάμε για την οικονομία χωρίς να μιλάμε για την απασχόληση. Δεν μπορούμε να συζητάμε για την απασχόληση χωρίς περιβαλλοντικά ζητήματα και πραγματικά δεν γίνεται να σκεφτόμαστε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις χωρίς να εξετάσουμε τις συνέπειές τους για την κοινωνική ανισότητα.

Η S&D βρίσκεται πιο κοντά στην Αριστερά;

Η πρωτοβουλία για την Προοδευτική Κοινωνία αποτελεί ένδειξη του προοδευτικού χαρακτήρα του κινήματος μας. Θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παραμείνουμε πιστοί στις ρίζες μας. Πρέπει να είμαστε ένα σύγχρονο κίνημα και να εντοπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα, για να δώσουμε τις απαντήσεις του αύριο.

Στόχος της σοσιαλδημοκρατίας ήταν -και πάντα θα είναι- η ενδυνάμωση των ανθρώπων.

Οι πόρτες της S&D είναι ανοιχτές σε «πράσινα» και αριστερά κόμματα;

Το έργο μας είναι ευρύ και είμαστε έτοιμοι για αμοιβαία κατανόηση του τι είναι προοδευτικό. Στόχος μας είναι να επανασυνδεθούμε με τις πρωτοβουλίες των πολιτών, τις γειτονιές και τα παραδοσιακά συνδικάτα.

Είμαστε ηγέτες στην προοδευτική οικογένεια. Αυτή η οικογένεια δεν μπορεί να κυβερνάται τμηματικά. Αντίθετα, χρειάζεται κοινές ιδέες.

Αυτή η προσέγγιση από τη βάση προς τα πάνω θυμίζει το En Marche του προέδρου Μακρόν. Βλέπετε χώρο για συνεργασία;

Αναγνωρίζουμε ότι ο Μακρόν πήγε καλά στη Γαλλία σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Υπήρξε μια επιλογή ανάμεσα στον εθνικισμό και την Ευρώπη. Έκανε μεγάλη προσπάθεια να θέσει την Ευρώπη στον πυρήνα της εκστρατείας του και υιοθέτησε μια φιλοευρωπαϊκή στάση.

Ωστόσο, πλέον πρέπει να ανταποκριθεί στα φιλοευρωπαϊκά ιδανικά του. Απαιτείται κάτι περισσότερο από την πορεία προς την “Ωδή στη χαρά”. Δεν μπορεί κανείς να είναι υπέρ μιας “Ευρώπης για όλους” αφενός και αφετέρου να αντιταχθεί στη δέσμη μέτρων για την ισορροπία εργασίας και ζωής που πρότεινε η Επιτροπή. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν ο πρόεδρος Μακρόν είναι πραγματικά προοδευτικός και συμβάλλει σε μια κοινωνική Ευρώπη.

Υπάρχουν Γάλλοι σοσιαλιστές που έχουν ήδη ακολουθήσει τον Μακρόν…

Είναι ιδιαίτερα επίπονο να βλέπουμε συντρόφους να εγκαταλείπουν το κίνημά μας. Εντούτοις, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση στη Γαλλία είναι πολύ ιδιαίτερη. Δεν μπορώ να δω αν υπάρχει στροφή της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Πώς είδατε την πρόταση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Επιτροπής;

Βλέπω τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κ. Γιούνκερ και η ομάδα του. Το Brexit, οι νέες προκλήσεις, κλπ.

Στο τέλος της ημέρας, ως Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης πρέπει να ορίσω ένα σημείο αναφοράς. Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι είμαστε η Επιτροπή της τελευταίας ευκαιρίας. Ελπίζω, και εξακολουθώ να ελπίζω, ότι η πρόταση του ΠΔΠ θα ανταποκριθεί στη δέσμευση αυτή.

Για παράδειγμα, εμείς, ως S&D, θα υποστηρίζουμε μια προσέγγιση στην οποία οι στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη χρησιμοποιούνται ως καθοδήγηση για την μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού. Έτσι, δύναται να πραγματοποιηθούν περικοπές σε μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις, αλλά όχι σε μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ή την Πολιτική Συνοχής.

Θα το εκτιμούσα πραγματικά, αν μπορούσαμε να υιοθετήσουμε μια συστηματική προσέγγιση για την ανάπτυξη των γραμμών του προϋπολογισμού μας. Εκεί μπορούμε να διεξαγάγουμε μια πολιτική συζήτηση για το πού πηγαίνουμε.

Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την προτεινόμενη συνθήκη μεταξύ της χρηματοδότησης της ΕΕ και του κράτους δικαίου στο επόμενο ΠΔΠ;

Φυσικά, όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα και αξίζει να δουν ότι οι νόμοι εφαρμόζονται σωστά. Εάν η Επιτροπή ασκεί κριτική στις χώρες που δεν υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα έκφρασης ή την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τότε στόχος του κράτους δικαίου δεν είναι να τιμωρεί τις κυβερνήσεις, αλλά να υπερασπίζεται τον λαό.

Η ΕΕ είναι μια οντότητα που βασίζεται στο κράτος δικαίου και πρέπει να την υπερασπιστούμε. Δεν μπορεί κανείς να πει «δεν με νοιάζουν οι νομικές υποχρεώσεις, αλλά τα χρήματα είναι δικά μου».

Από την άλλη πλευρά, φυσικά, χρειαζόμαστε διάλογο σχετικά με τα διπλά πρότυπα. Εάν εξετάσετε τις καταγγελίες χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σχετικά με τη βιομηχανία τροφίμων που προσφέρει διαφορετική ποιότητα κάτω από την ίδια ετικέτα, κατανοώ πλήρως τις ενστάσεις τους. Γιατί αυτοί οι καταναλωτές θα πρέπει να αποδέχονται λιγότερη ποιότητα;

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι έχουν σχεδόν το 80% της παραγωγικότητας των αυτοκινητοβιομηχανιών της Δυτικής Ευρώπης. «Γιατί κερδίζουμε μόνο το 30% των μισθών; αναρωτιούνται. Υπάρχει τεράστιο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των ανατολικών και δυτικών οικονομιών. Αυτό δεν είναι δίκαιο.

Υποστηρίζω μια νέα συμφωνία μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Οι κοινωνίες πρέπει να κατανοήσουν η μια την άλλη. Αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση κοινών ιδεών για ανθρώπινες πολιτικές για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση.