Κεφαλογιάννης στη Euractiv: Οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας η σύλληψη των δύο στρατιωτικών

Ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης. [taxydromos.gr]

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ρεθύμνου.

“Οργανωμένο σχέδιο” χαρακτηρίζει την απόφαση της Τουρκίας να συλλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Euractiv, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ότι σε περίπτωση πρότερης τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα υπήρχε διαφορετική εξέλιξη και ενδεχομένως αποκλιμάκωση της έντασης.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ενεργοποίησης της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής (Άρθρο 42), προτείνοντας έναν οικονομικό αποκλεισμό της γείτονος χώρας, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει κάποια επίσημη απάντηση από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κεφαλογιάννη:

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη στο ζήτημα που αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τις προκλήσεις στο Αιγαίο; Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας;

Ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς θεωρεί ότι όλες οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν απλώς μια νευρικότητα. Αντίθετα, εμείς θεωρούμε ότι εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο από πλευράς Ερντογάν που αφορά στην εξαγωγή επιθετικότητας προς όλα τα μέτωπα. Δεν είναι τυχαία η αναφορά που έκανε περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης όταν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα.

Τότε θεωρήσαμε εσφαλμένα ότι αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αν δούμε τις κινήσεις που έχει κάνει στα ανατολικά του Αφρίν στη Συρία και τις απειλές για εισβολή στο Ιράκ, θα παρατηρήσουμε γενικά μια αναθεωρητική τάση της Τουρκίας.

Πώς εκτιμάει η ΝΔ τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τώρα και τις κινήσεις που έχει κάνει τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διμερές επίπεδο;

Η ελληνική κυβέρνηση υποεκτίμησε όλη αυτή την επιθετικότητα με την κλιμακούμενη ένταση από πλευράς Τουρκίας, διότι, όπως σας είπα προηγουμένως, θεωρούμε ότι εντάσσεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο και οργανωμένο σχέδιο– δεν πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις ή νευρικότητα. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Πολλές φορές, μάλιστα, με ρωτάνε αν θα προκύψει θερμό επεισόδιο. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και να το αποκλείσει. Είναι ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο. Αυτό που αναφέρει το ΕΛΚ είναι ότι προφανώς δεν περιμένουμε κάποια γενικευμένη σύρραξη, καθώς η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει να κάνει με νατοϊκό στρατό, ο οποίος κατατάσσεται στους 15 ισχυρότερους του κόσμου και τις δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις -στο σημείο αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την αμέριστη εμπιστοσύνη μου σε όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας.

Από κει και πέρα, όμως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Το είδαμε πρόσφατα με την προσπάθεια εμβολισμού του λιμενικού σκάφους κοντά στα Ίμια, όπου ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση της Τουρκίας.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την προκλητικότητα, θα πρέπει από την πλευρά μας ως μέλη του EPP να μπορούμε να εκφράσουμε τις θέσεις μας και να καταστήσουμε κοινωνούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, -κάτι που τουλάχιστον από πλευράς EPP γίνεται αποδεκτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τις κατάλληλες επαφές τόσο σε διμερείς συναντήσεις, όσο και στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής, προκειμένου να επικοινωνήσει τις ελληνικές θέσεις, γεγονός που σε επίπεδο ρητορικής είχε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα.

Ως προς το κομμάτι της επικοινωνίας και η ελληνική κυβέρνηση έκανε ορισμένες κινήσεις, καθώς συζήτησε με τους Ευρωπαίους εταίρους, τέθηκε το θέμα στο Συμβούλιο, είχαμε δηλώσεις από τον κ. Τουσκ και τον κ. Γιούνκερ. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποσπάσει μια ουσιαστική στήριξη από την ευρωπαϊκή πλευρά;

Είναι σωστή η διαφοροποίηση αυτή και δυστυχώς σε πρακτικό επίπεδο δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει στήριξη. Βεβαίως, για να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να βρούμε ποιες είναι και οι δυνατότητες της ΕΕ.

Υπάρχει το άρθρο 42 που ορίζει σαφώς ότι τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να συνδράμουν με κάθε τρόπο σε περίπτωση ρήξης..

Σωστά και νομίζω ότι εφόσον βλέπουμε ότι σε επίπεδο ρητορικής δεν υπάρχει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα από πλευράς Τουρκίας, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42. Ενεργοποίηση μπορεί να σημαίνει κάποιες ενέργειες απέναντι στην Τουρκία που θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν από τον Ερντογάν, όπως ένας οικονομικός αποκλεισμός ή κάποιες δράσεις που θα έχουν επίδραση στην τουρκική οικονομία. Διαφορετικά, αν μείνουμε μόνο στο επίπεδο της ρητορικής – και δυστυχώς από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση- δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα.

Η ΝΔ έχει θέσει το θέμα του άρθρου 42 στο EPP?

Ναι, το έχει θέσει. Προσωπικά και εγώ ο ίδιος συμμετέχοντας στη διακοινοβουλευτική συνέλευση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας το έθεσα στην κ. Μογκερίνι. Το γεγονός δηλαδή ότι υπάρχει προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι σε δύο κράτη μέλη, στην Κύπρο και την Ελλάδα. Άρα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι συνθήκες και το συγκεκριμένο άρθρο.

Δυστυχώς, δεν λάβαμε καμία απάντηση. Όταν φτάσουμε στο σημείο να τεθεί επί τάπητος η ενεργοποίηση του άρθρου 42 και γενικά κάποιες άλλες ενέργειες έναντι της Τουρκίας, τότε θα υπάρχει ένα γόνιμο έδαφος για τις ελληνικές θέσεις.

Ανεξάρτητα το θερμό επεισόδιο, σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι συνεχίζεται η παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης;

Θεωρούμε ότι υπάρχει μια ολιγωρία και το ζήτημα έχει πλέον διεθνοποιηθεί. Υπάρχουν παρεμβάσεις από την ΕΕ. Μάλιστα, φαίνεται ότι στο πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα προς τον Ρώσο πρόεδρο τέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα. Εντούτοις, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έχει σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει με τον Ερντογάν. Στη ΝΔ δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Αν είχαν επικοινωνήσει νωρίτερα, ίσως τώρα να είχαμε μια διαφορετική εξέλιξη.

Αναφορικά με την ευρύτερη σχέση Τουρκίας- ΕΕ, βλέπετε να υπάρχει μια κλιμάκωση των προβλημάτων και της ρητορικής που προέρχεται από τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλιμακώσει κατά καιρούς την ρητορική τους απέναντι στην Τουρκία; Θα οδηγήσει σε πιθανή ρήξη ή θα βρεθεί ένα modus vivendi σε ένα διαφορετικό επίπεδο απ’ ότι αυτό της πιθανολογούμενης διεύρυνσης;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία ακολουθεί μια περιφερειακή στρατηγική τελείως διαφορετική αυτή που είχε συνηθίσει ίσως από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ουσιαστικά, ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Τουρκίας όχι ως ένα υποσύνολο της Δύσης, αλλά ως έναν αυτοτελή ρόλο, λόγω του μεγέθους της στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, ενδέχεται να θεωρεί ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο και η ΕΕ αποτελούν γεωπολιτικούς πόλους που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Τουρκίας. Μια σειρά από ενέργειες που έγιναν την τελευταία δεκαετία, -για παράδειγμα η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ- δεν ακολουθήθηκαν από την Τουρκία. Ακόμη και στο ζήτημα της Συρίας υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια απόσταση από τη Δύση και ταυτόχρονα μια επιδίωξη της Τουρκίας να επανέλθει στις ρίζες της – και δεν εννοούμε τις κεμαλικές ρίζες, άλλα τις νεοθωμανικές. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί του μουσουλμανικού ή του αραβικού κόσμου έναντι της ΕΕ. Η δυναμική ενός κράτους δικαίου, ενός εκδημοκρατισμού και ενός εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της.

Άρα από εδώ και πέρα θα πρέπει να κάνουμε αναπροσαρμογές και ως Ελλάδα, αλλά και ως ΕΕ, έχοντας μια πολύ ξεκάθαρη θέση και σχέση με την Τουρκία. Αν δεν δούμε τα τελευταία δεδομένα και τις στρατηγικές της, φοβούμαι ότι θα έχουμε λάθος επιδιώξεις και η Τουρκία θα εκλαμβάνει εσφαλμένα τα μηνύματα από την ΕΕ