Ισπανός ΥΠΕΞ: Δεν θα υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις για την Ευρωζώνη

[Felipe Trueba/EPA]

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Alfonso Dastis, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μια διπλωματική κρίση με τη Βενεζουέλα, στη διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξης του στη EURACTIV στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την Ευρωζώνη μέχρι τον Ιούνιο.

Ο Alfonso Dastis διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών το 2016.

Μίλησε με τον Jorge Valero της EURACTIV κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Συμμετείχατε σε μια επιτροπή για τη Βενεζουέλα στο Νταβός. Τι μπορεί να γίνει λαμβάνοντας υπόψη ότι η λύση εξαρτάται από τον Maduro και την αντιπολίτευση;

Επιδιώκουμε μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίξαμε τον διάλογο στη Δομινικανή Δημοκρατία και έχουμε θέσει ορισμένα κίνητρα από την ΕΕ, για να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Πάντα λέγαμε ότι η κρίση στη Βενεζουέλα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Εναπόκειται στους περιφερειακούς δρώντες να συμβάλλουν.

Το μέλλον της Ευρώπης ήταν ένα από τα μεγάλα ζητήματα κατά τη διάρκεια του φόρουμ. Είστε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος μέχρι τον Ιούνιο για την προώθηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης;

Πρέπει να σημειωθεί κάποια πρόοδος μέχρι τον Ιούνιο και μπορούμε να βασιστούμε στη συμβολή της Γαλλίας και της Γερμανίας, με την υποστήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας. Φυσικά, προσπαθούμε πάντα να βρούμε συναίνεση και θα πρέπει να κάνουμε προσαρμογές, ώστε ο μεγαλύτερος αριθμός κρατών να μπορέσει να συμφωνήσει με τις προτάσεις. Πρέπει όμως να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία φέτος, πριν από τις Ευρωεκλογές του επόμενου έτους.

Τι εννοείτε όταν λέτε «κάποια πρόοδος»;

Αναφέρομαι στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μετατρέποντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Κάναμε μια φιλόδοξη πρόταση για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι δεν θα υλοποιηθούν όλες οι ιδέες μας.

Κάποιοι χρειάζονται μια συνθήκη αλλαγής. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχει ανάγκη βελτίωσης της διακυβέρνησης και παροχής των μέσων για την προώθηση μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Είναι, επίσης, σημαντικό να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των εθνικών οικονομιών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε κατά τη διάρκεια του φόρουμ την ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει περισσότερες διαιρέσεις στην Ευρώπη, δεδομένων των προβλημάτων με την Ουγγαρία και την Πολωνία, εκτός από τις δύσκολες συνομιλίες για το Brexit;

Πάντα έλεγα ότι πρέπει να επιδιώξουμε να προχωρήσουμε από κοινού με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εντούτοις, αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει πάντα να προχωρούμε πιο γρήγορα με όσους το επιθυμούν, αφήνοντας την πόρτα ανοικτή σε αυτούς που θέλουν να ενταχθούν.

Η Ισπανία βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και τώρα πάλι με την Καταλονία. Στο Φόρουμ έχετε αντιληφθεί ότι η εμπιστοσύνη στην Ισπανία έχει αποκατασταθεί;

Η «Marca España» υπέστη ζημιά, αλλά πλέον η Ισπανία έχει επανακάμψει. Την Τρίτη το βράδυ, συζητούσα στη διάρκεια ενός επαγγελματικού δείπνου για το ρόλο των συναισθημάτων στην πολιτική. Νόμιζα ότι θα με ρωτούσαν για την Καταλονία. Ωστόσο, το μόνο θέμα που έχει σημασία ήταν τα συναισθήματα στην αμερικανική πολιτική και την κυβέρνηση Τραμπ. Παρατηρώ ότι υπάρχει σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος [για την Καταλονία]. Όλοι συμφωνούν ότι το ζήτημα αυτό αντιμετωπίστηκε με ικανοποιητικό τρόπο και ότι θα επιλυθεί στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και του σεβασμού του ισπανικού Συντάγματος.

Ποιο μήνυμα αναμένετε ότι θα μεταδώσει ο κ. Τραμπ στο κοινό του Νταβός;

Το ίδιο μήνυμα που επαναλαμβάνει συνεχώς: «America First». Φέτος, έχουμε διαπιστώσει ότι ένα από τα πράγματα που έχει αποδείξει δημοσίως είναι ότι κάνει ό, τι λέει.

Έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις Ισπανίας-ΗΠΑ από τότε που έφτασε στον Λευκό Οίκο;

Με την Ισπανία σίγουρα όχι. Οι οικονομικές σχέσεις λειτουργούν ομαλά. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα της ασφάλειας και των πολιτικών ανταλλαγών. Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν με φυσιολογικό ρυθμό. Όταν επισκεφθήκαμε τον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ραχόι υπήρχε θετικό κλίμα. Δεν παρατηρήσαμε δυσμενή μεταβολή στις διμερείς σχέσεις, θα έλεγα ότι βελτιώθηκε ελαφρώς.

Γιατί;

Είναι σαφές ότι ο κ. Τραμπ επεφύλαξε στον πρόεδρο Ραχόι καλύτερη υποδοχή στον Λευκό Οίκο σε σχέση με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, πραγματοποίησα ο ίδιος πολλές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Rex Tillerson. Πιστεύω ότι η κατάσταση των οικονομικών μας σχέσεων βελτιώνεται διαρκώς.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ισπανίας θεωρεί δεδομένο ότι ο επόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θα είναι από την Ισπανία.

Και εγώ το πιστεύω αυτό.

Θα είναι υποψήφιος ο υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos; Πότε αναμένεται να υποβάλει ο πρόεδρος Ραχόι το όνομα;

Δεν το ξέρω αυτό. Ωστόσο, γνωρίζω ότι η θέση πρέπει να δοθεί στην Ισπανία και πιστεύω ότι θα συμβεί.

Η υποεκπροσώπηση της Ισπανίας σε κορυφαίες θέσεις της ΕΕ βοηθά στο κομμάτι αυτό;

Δεν νομίζω ότι υποεκπροσωπούμαστε. Σε όλα τα θεσμικά όργανα έχουμε εκπροσώπους.

Θεωρώντας, όμως, ότι είστε η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, εάν συγκρίνουμε την Ισπανία με την Ιταλία …

Έχουμε έναν Επίτροπο, όπως έχουν την Ύπατη Εκπρόσωπο. Είναι μια θέση του Επιτρόπου με άλλη ευθύνη, αλλά τελείως ισοδύναμη, με ένα χαρτοφυλάκιο που είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά στην Επιτροπή. Έχουμε τέσσερις γενικούς διευθυντές στην Επιτροπή, έναν ακόμη στο Συμβούλιο. Κυριαρχούμε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Έχουμε έναν αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ.

X