Επικεφαλής Επικοινωνίας Καταλονίας: Θα ανεξαρτητοποιηθούμε και θα ενταχθούμε στην ΕΕ

Joan Maria Piqué [Personal archive]

Η ΕΕ μπορεί να είναι απρόθυμη, αλλά αναπόφευκτα θα δεχθεί να μεσολαβήσει για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία και την παρουσία του νέου καταλανικού κράτους εντός της ΕΕ, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στη EURACTIV, ο Joan Maria Piqué.

Ο Joan Maria Piqué είναι διευθυντής Επικοινωνίας της κυβέρνησης της Καταλονίας.

Μίλησε στο δημοσιογράφο της EURACTIV, Georgi Gotev.

Ποια είναι τα σχέδια σας; Η ανεξαρτησία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα;

Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη. Πολλά πράγματα εξετάζονται. Ο μεταβατικός νόμος που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας είναι σαφής και θα τον εφαρμόσουμε, αλλά ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο θα αποφασίσουν πώς θα υλοποιήσουν τις επιταγές του νόμου. Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της κυβέρνησης C. Puigdemont καλείται να εξηγήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής και στη συνέχεια το Κοινοβούλιο θα λάβει τις αποφάσεις.

Με ποιους όρους πρόκειται να εξηγήσει τα αποτελέσματα; Ρωτάω, διότι δεδομένης της προσέλευσης, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δεν φαίνεται να ψήφισε.

Ως προς αυτό θα διαφωνήσω. Το αποτέλεσμα είναι σαφές για εμάς. Κάθε ανάλυση δείχνει ότι υπάρχει πλειοψηφία για την ανεξαρτησία της χώρας. Αντιλαμβάνομαι τις αμφιβολίες σας, αλλά δεν ευθύνεστε εσείς για αυτές. Αντίθετα, είναι ευθύνη της βίαιης επιθετικότητας από την ισπανική κυβέρνηση, που έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις, για να ταπεινώσουν και να βασανίσουν ειρηνικούς ψηφοφόρους. Το μόνο έγκλημα τους ήταν ότι ήθελαν να ψηφίσουν. Αυτό θα πρέπει να είναι η ντροπή της Ευρώπης. Φυσικά, αυτή είναι η ντροπή της Ισπανίας. Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί σε μια δημοκρατική χώρα της Δύσης. Δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει θέση. Κάθε χώρα, κάθε ηγέτης θα πρέπει να λάβει θέση, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί. Ο αυταρχισμός στην Ευρώπη δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κανονικά σε σχεδόν το 95% των εκλογικών τμημάτων. Η προσέλευση στα μέρη, όπου δεν υπήρξαν επιθέσεις ήταν 50-60-70% και η πλειοψηφία για την ανεξαρτησία ήταν σαφής. Η ισπανική κυβέρνηση γνώριζε ότι θα χάσει το δημοψήφισμα, εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί υπό κανονικές συνθήκες. Αυτό εξηγεί τη σκληρή βαρβαρότητα της ισπανικής αστυνομίας, οι εικόνες είναι εκεί για να τις δουν όλοι, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα πάνω σε αυτό.

Καταλαβαίνω την επιχειρηματολογία σας για τα γεγονότα, αλλά ταυτόχρονα το δημοψήφισμα είναι παράνομο, σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα…

Λυπάμαι, αλλά πρέπει να διαφωνήσω. Το δημοψήφισμα δεν ήταν παράνομο. Η διενέργεια δημοψηφίσματος δεν είναι παράνομη, σύμφωνα με το ισπανικό δίκαιο. Το Σύνταγμα δεν αναφέρει τίποτα για τα δημοψηφίσματα και στον Ποινικό Κώδικα, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα παράνομο. Ο Zapatero αφαίρεσε τις συγκεκριμένες διατάξεις από τον Ποινικό Κώδικα. Σε οποιαδήποτε δημοκρατία, όταν κάτι δεν υπάρχει στον Ποινικό Κώδικα, τότε δεν θεωρείται παράνομο. Το δεύτερο σημείο έγκειται στο γεγονός ότι δεν ήταν παράνομο, επειδή υπήρχε ένας νόμος στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας που το διέπει. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που θα θεωρηθεί παράνομο από ορισμένους, κάτι που δεν είναι και επιμένω, αυτό δεν δικαιολογεί τον ξυλοδαρμό, την κακομεταχείριση, την προσβολή των ανθρώπων, όπως έκανε η ισπανική αστυνομία.

Οι τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνασπίζονται με τη Μαδρίτη για το ζήτημα περί συνταγματικότητας του δημοψηφίσματος. Ο ηγέτης της Ομάδας ALDE, Γκι Φερχόφστατ, αποκαλεί το δημοψήφισμα ‘’ανεύθυνο’’, ισχυριζόμενος ότι θα δημιουργήσει μια ρωγμή στην κοινωνία σας που είναι αδύνατο να θεραπευτεί…

Το αγαπημένο επιχείρημα των ολοκληρωτικών καθεστώτων είναι το ότι η δημοκρατία προκαλεί ρωγμές. Αυτό ήταν ένα επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ από τον Φράνκο. Πρόκειται για ξεκάθαρη ανοησία. Γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη δεν προσαρμόζεται γρήγορα, θυμόμαστε όλες τις προειδοποιήσεις που έστειλε στις Βαλτικές χώρες ή στη Σλοβενία ​​ή σε άλλες νέες χώρες που προέκυψαν τον 20ό αιώνα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενάντια στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι πλέον κράτη μέλη και μάλιστα προεδρεύουν στην ΕΕ, όταν έρθει η ώρα τους.

Αλλά στην περίπτωση της Καταλονίας, θα ισχύει το αντίστροφο. Εάν η ανεξαρτησία σας τεθεί σε ισχύ, η Καταλονία θα βρεθεί εκτός της ΕΕ.

Απορρίπτω εντελώς αυτό τον ισχυρισμό.

Παρόλα αυτά, αυτός ο ισχυρισμός προέρχεται από την Επιτροπή…

Λυπάμαι, αλλά πρόκειται για προσωπικές απόψεις εκπροσώπων της Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουδέποτε δήλωσε κάτι τέτοιο με κείμενο και δεν υπάρχει μνημόνιο γι’ αυτό, επειδή καμία χώρα δεν έχει ζητήσει τέτοια θέση.

Μπορώ να σας στείλω ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή…

Μπορείτε να μου στείλετε πολλές προσωπικές απόψεις από τους εκπροσώπους, από τον Romano Prodi, από τον Barroso…

Σε κάθε περίπτωση ο Μαργαρίτης Σχινάς είπε…

Γνωρίζω τον Μαργαρίτη Σχοινά και έχουμε μια καλή προσωπική σχέση, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα είχε νόημα, εάν το επαναλάβει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ;

Αυτό που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά είναι, εάν η Επιτροπή λάβει μια επίσημη αναφορά από ένα κράτος μέλος, ρωτώντας τι θα συμβεί με τα δύο μέρη ενός κράτους μέλους, σε περίπτωση διάσπασης μιας χώρας. Τότε η Επιτροπή θα πρέπει να προβεί σε επίσημη δήλωση, λαμβάνοντας θέση για το θέμα. Εκτός από αυτό, ο,τιδήποτε άλλο είναι προσωπικές απόψεις που αποσκοπούν στον εκφοβισμό των ψηφοφόρων, γιατί καταλαβαίνουμε ότι η Ευρώπη δεν θέλει άλλο πρόβλημα στο τραπέζι. Το θέμα είναι είναι ότι το 80% των Καταλανών θέλει να ψηφίσει σε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση. Αυτό το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, κέρδισε σαφώς η πλευρά του «Ναι» και τώρα η καταλανική κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, έχουν λάβει εντολή από τον λαό της Καταλανίας.

Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, γιατί η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί και το μόνο που μπορεί να αποτρέψει μια πολύ σοβαρή επιδείνωση είναι η διαμεσολάβηση και φαίνεται ότι η κυβέρνησή σας θα ήθελε να παρέμβει η ΕΕ, επειδή η Ισπανία είναι κράτος μέλος και τέτοιες διαμεσολαβήσεις δεν έχουν συμβεί ποτέ πριν.

Δεν σκέφτηκαν ποτέ να διασώσουν την Ελλάδα και δεν είχαν τον μηχανισμό, για να το κάνουν, ποτέ δεν σκέφτονταν να εγκρίνουν κυρώσεις κατά της Αυστρίας, ποτέ δεν σκέφτονταν να αλλάξουν τον πρωθυπουργό στην Ιταλία. Η ΕΕ έχει κάνει πολλά πράγματα που σκέφτονται και δεν τα κάνουν ποτέ. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα δεν είναι κάτι που περιέχεται στα βιβλία. Η πραγματικότητα είναι κάτι που βρίσκεται σε κίνηση. Η ΕΕ θα κάνει ό, τι έχει κάνει πάντα, με αρχική απροθυμία και στη συνέχεια με ρεαλιστική αποδοχή. Θυμηθείτε πώς εισήλθε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση – είναι μια χώρα που είναι διαιρεμένη- και πώς εντάχθηκε η Ανατολική Γερμανία, από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς να συμμορφώνεται με κάποιον από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η ΕΕ βρίσκει πάντοτε μια λύση για κάθε πρόβλημα και θα το κάνει πάλι, όταν θα δει ότι διακυβεύονται τα συμφέροντα των κρατών μελών.

Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών αξιών, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων του πολίτη, δεν εμπίπτει πλέον στην κύρια δραστηριότητα της ΕΕ. Είναι στα χέρια της να αλλάξει αυτή την αντίληψη. Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Εάν στην πλειοψηφία τους οι Καταλανοί θέλουν να καταστεί η Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, αυτό θα συμβεί. Τελεία. Δεν μπορείτε να πείτε στους Καταλανούς ότι αναγκάζονται να παραμείνουν στην Ισπανία, μια χώρα που έστειλε την αστυνομία, για να τους αποτρέψει να ψηφίσουν, μια χώρα της οποίας ο αρχηγός του κράτους κάνει ντροπιαστικές δηλώσεις, ευθυγραμμίζοντας τον εαυτό του με ένα κόμμα στην κυβέρνηση. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους Καταλανούς να παραμείνουν στην Ισπανία, επειδή αυτό δεν συνιστά την ουσία της δημοκρατίας.

Δεν είμαι βέβαιος ότι η ΕΕ πιστεύει ότι η πλειοψηφία των Καταλανών θέλει την ανεξαρτησία.

Εντάξει, αυτό μπορώ να το καταλάβω…

Ως εκ τούτου, πολλοί θεωρούν ότι αυτό που κάνετε είναι κάτι σαν πραξικόπημα…

Αυτά είναι ανοησίες. Πώς κάνεις πραξικόπημα με ψηφοδέλτια και ειρηνικούς ψηφοφόρους; Πραξικόπημα είναι η αποστολή της αστυνομίας, για να χτυπήσει τους ανθρώπους.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στην αίθουσα Τύπου των Βρυξελλών υπήρξε τεράστια οργή για τη βία και επίσης οργή για την έλλειψη ισχυρής καταδίκης εκ μέρους της Επιτροπής. Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση στις Βρυξέλλες για το ότι βρίσκεστε σε ένα εξτρεμιστικό τύπο κυβέρνησης στην Καταλονία με εξτρεμιστικό τύπο κυβέρνησης στη Μαδρίτη και όλο αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Πολλοί άνθρωποι εδώ πιστεύουν ότι η Καταλονία μπορεί να βρεθεί εκτός ΕΕ, καθώς το βασικό ερώτημα έγκειται στο: «δεν μάθατε από το Brexit»;

Το Brexit δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Φυσικά, δεν μου αρέσει το Brexit, θα είχα ψηφίσει υπέρ του Remain. Εξακολουθώ να πιστεύω σε ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα, αν και όχι στο συγκεκριμένο που είναι εξαιρετικά κυνικό και ανεύθυνο. Το Brexit θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η ΕΕ είχε παρέμβει πολύ καιρό πριν. Πήγαμε στις Βρυξέλλες αρκετές φορές. Συναντήσαμε πολλούς Επιτρόπους. Τους είχαμε προειδοποιήσει για το τι θα συμβεί. Χθες, η ισπανική αγορά κατέγραψε σημαντική πτώση. Όσο νωρίτερα συμμετάσχει η ΕΕ σε μια διαμεσολάβηση, τόσο το καλύτερο για τον καθένα.

Χρειάζεστε την ΕΕ, αλλά την αποκαλέσατε κυνική. Θα είναι δύσκολο.

Βλέπετε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εικόνες που είδαμε την Κυριακή. Φανταστείτε ότι η ισπανική αστυνομία σέρνει από τα μαλλιά την μητέρα σας, την αδελφή σας, τον αδελφό σας έξω από ένα εκλογικό τμήμα, τι θα λέγατε για αυτό;

Ποια θα ήταν η ιδανική λύση, ένα διαζύγιο όπως στην Τσεχοσλοβακία;

Αυτό είναι πράγματι ένα πρότυπο για όλους. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν με πολιτισμένο τρόπο.

Ναι, αλλά στην Τσεχοσλοβακία, ολόκληρος ο πληθυσμός ψήφισε. Εάν ολόκληρη η Ισπανία ψηφίσει, δεν θα υπάρξει διαζύγιο.

Αυτό είναι πλήρης ανοησία, επειδή είμαστε μόνο το 16% του πληθυσμού, που σημαίνει ότι η βίαιη πλειοψηφία του ισπανικού λαού θα μπορούσε πάλι να επιβληθεί στην Καταλονία. Είμαστε μια εθνική μειονότητα, που δεν γίνεται σεβαστή. Μήπως ολόκληρη η ΕΕ ψήφισε υπέρ του Brexit; Μήπως το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας; Μήπως το σύνολο του Καναδά ψήφισε για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ; Αυτό είναι ανοησία και ισπανική προπαγάνδα.

Η Ισπανία έχει μεγάλη επιρροή στην ΕΕ, είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε…

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι σε ένα πρόγραμμα που βασίζεται στη δημοκρατία, θα ακουστεί και ο λαός της Καταλονίας. Θα επικρατήσουμε, όπως έκαναν στο παρελθόν οι Σλοβένοι, οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολο, επειδή όλες οι διεθνείς σχέσεις δημιουργούνται από τα κράτη. Τον περασμένο αιώνα, 21 ευρωπαϊκές χώρες έγιναν ανεξάρτητες. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όλη την ώρα. Εάν η Αυστρία μπορεί να είναι κράτος, αν η Μάλτα μπορεί να είναι κράτος, αν η Φινλανδία μπορεί να είναι κράτος, γιατί όχι και η Καταλονία, αν αυτό θέλουν οι Καταλανοί;

Δεν φοβάστε ότι τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, που συμπεριλάβατε, ενδέχεται να καταλήξουν στη φυλακή;

Κανείς δεν το θέλει αυτό, αλλά έχετε δει τη μαζική κινητοποίηση των ανθρώπων. Εάν αυτός είναι ο μόνος τρόπος που ξέρουν, ας είναι. Ωστόσο, αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα.

X