Η «επιστήμη» της επιρροής

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

[Shutterstock]

«Το μάρκετινγκ της επιρροής είναι μια αξεπέραστη πλέον τάση του 21ου αιώνα. Ιδιαίτερα δε για τα επώνυμα προϊόντα. είναι το νέο εργαλείο τους, το οποίο από τη μια πλευρά θα αποκτά όλο και περισσότερο βάρος, από την άλλη όμως θα υπόκειται και στις μεταβολές που θα γίνονται στα κοινωνικά δίκτυα….».

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος, οικονομολόγος και ειδικός της επικοινωνίας, επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Αυτά μας λέει η Άντυ Ρεκόν, ανώτατο στέλεχος σας την εταιρία «Κολσκουαίρ», η οποία εξειδικεύεται σε μια πρωτόγνωρη τακτική άσκησης επιρροής (influence).

Από την άποψη αυτή, τεράστιο ρόλο στο αποκαλούμενο influence marketing παίζουν οι κοινότητες και το μέγεθός τους, που σχηματίζονται στο διαδίκτυο, μέσω Facebook, You Tube, Instagram και Twitter.

«Την ώρα της διαφημιστικής υπέρ αφθονίας και της έκρηξης των κοινωνικών δικτύων, οι influencers είναι απαραίτητοι στην επανανακάλυψη του μάρκετινγκ», τονίζει η συνομιλήτριά μας και εξηγεί πως λειτουργούν οι διάφορες πλατφόρμες στον τομέα αυτού.

Αυτές οι τελευταίες, περισσότερο από τις διαφημιστικές εταιρίες, έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν τους χρησιμότερους Key Opinion Leaders, οι οποίοι καλύπτουν βέβαια και ευρύτατο φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Υπό αυτή την έννοια η αναζήτηση και εύρεση του κατάλληλου influencer σε συγκεκριμένο τομέα έχει μεγάλη σημασία.

Αρκεί βέβαια αυτός που θέλει να προσφύγει σ’ αυτή τη νέα τεχνική του μάρκετινγκ να γνωρίζει με ακρίβεια τα πρόσωπα τα οποία επιδιώκει να επηρεάσει.

«Και βέβαια δεν θα πρέπει να έχει ξεχάσει ότι η εποχή του μαζικού μάρκετινγκ είναι πίσω μας. Στο εξής, το μάρκετινγκ η επικοινωνία συγκεντρώνονται σε τμήματα πολύ πιο προσωπικά και με ξεκάθαρο χαρακτήρα»,αναγνωρίζει ο σύμβουλος επικοινωνίας Γκυ Ραφιο, ειδικός επίσης και στην τεχνική του story telling.

Συνεπώς, στο μέτρο που οι ψηφιακοί influencers βλέπουν το ρόλο τους να μεγαλώνει, οι μάρκες πρέπει να ταυτοποιούν την απήχηση και την κοινότητα, ώστε να επικοινωνούν στο στόχο τους ένα προσαρμοσμένο και εξατομικευμένο μήνυμα.

Υπό τις πιο πάνω συνθήκες, είναι πλέον απαραίτητο και στην Ελλάδα, οι μεγάλοι της παραγωγής και της εμπορικής διανομής, να επανεξετάσουν πρότυπα και συνήθειες, γιατί οι μεταβολές στην κατανάλωση, στην παραγωγή και στους τρόπους που πραγματοποιούνται οι αγορές, είναι τέτοιες, που αυτόματα σχεδόν, επηρεάζουν και το όλο επικοινωνιακό περιβάλλον.

Κατά κανόνα δε οι αλλαγές αυτού του είδους, έχουν την κακή ιδιότητα να μην περιμένουν πόσοι και ποιοι μέσα σε μια επιχείρηση η οργάνωση θέλουν η όχι να αλλάξουν μυαλά..

 

X