Τσακίρης: Θα ζητήσουμε χαλάρωση στο ΕΣΠΑ – Τι είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας

Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων [Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων]

Προτάσεις για χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανονισμών του ΕΣΠΑ, αλλά και στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων θα καταθέσει η Αθήνα στο επόμενο Eurogroup, αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο Alpha 9.89.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσακίρης στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού. «Εδώ και αρκετές μέρες έχουμε κάνει ασκήσεις επί χάρτου και είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι. Η αγορά όντως αντιμετωπίζει ήδη κάποιο πρόβλημα και καθώς περνούν οι μέρες αυτό το πρόβλημα μεγαλώνει. Αυτό που βλέπουμε, από τη μεριά τη δικιά μας, όσον αφορά δηλαδή στην αγορά και την ανάπτυξη, είναι ότι θα υπάρξει άμεσα μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό, αλλά κινούμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, αναφέθηκε στην παρέμβαση που θα κάνει η Αθήνα στο Eurogroup, προκειμένου να στηριχθεί η αγορά με χρηματοδότηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, «ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, στο επόμενο Eurogroup θα καταθέσει προτάσεις έτσι ώστε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να «χαλαρώσουμε» κάποιους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις».

ΕΕ – COVID-19: οικονομικά μέτρα και ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο», από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του …

 

Για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

Αναφορικά με τη δημιουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ο υφυπουργός εξήγησε πως «πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό προϊόν που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και αφορά σε εγγυήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επίπεδο χαρτοφυλακίου».

Με απλά λόγια, συνέχισε, για κάθε δάνειο το οποίο θα καταπίπτει, το Ταμείο θα πληρώνει ένα ποσοστό του δανείου που θα αφορά οφειλόμενο κεφάλαιο και τόκους και το οποίο φτάνει έως 80% του παραπάνω ποσού, μέχρι όμως ένα ποσοστό του χαρτοφυλακίου, το οποίο έχουμε βάλει περίπου στο 25%. Με αυτόν τον τρόπο, χαλαρώνουμε τα πιστοληπτικά κριτήρια κάποιας επιχείρησης, με αποτέλεσμα να έχει καλή πιθανότητα να δανειοδοτηθεί, τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «επειδή τα χρήματα αυτής της εγγύησης έρχονται μέσω του ΕΠΑνΕΚ και είναι δωρεάν, η τράπεζα έχει ένα όφελος, που θα περάσει και στη μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία θα έχει χαμηλότερες εξασφαλίσεις, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και καλύτερο επιτόκιο. Το σημαντικό είναι ότι έχει έναν βαθμό μόχλευσης πέντε, δηλαδή με κάθε ένα ευρώ εγγύηση η τράπεζα δίνει πέντε ευρώ δάνεια. Άρα, τα 100 εκ. ευρώ που αρχικώς βάλαμε δημιουργούν έναν χώρο για 500 εκ. ευρώ δάνεια.

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως «ήδη οι τράπεζες έχουν ένα αντίστοιχο προϊόν με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αλλά σε πολύ μικρά ποσά, το οποίο είναι το λεγόμενο Cosme. Το συγκεκριμένο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στο οποίο αναφερόμαστε είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά με πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Επομένως, οι τράπεζες το ξέρουν πολύ καλά, οπότε θα είναι πολύ γρήγορη και η ενεργοποίησή του. Υπολογίζουμε να είναι έτοιμο σε περίπου δύο μήνες και προφανώς είναι ένα από τα καταλληλότερα χρηματοδοτικά προϊόντα για τέτοιου είδους καταστάσεις σαν αυτή που περνάμε τώρα».

 

 

 

X