Τεκτονικές αλλαγές στους μισθούς και στον κατασκευαστικό κλάδο της Βρετανίας λόγω Brexit

Προβλέπεται σημαντική επιβράδυνση στον κατασκευαστικό κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου για τους επόμενους 12 μήνες.

Απότομη βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βρετανία και επιβράδυνση στον τομέα των κατασκευών  δείχνουν έρευνες που δημοσιεύτηκαν σήμερα (28 Ιουλίου) σε συνέχεια της απόφασης της χώρας να από την Ευρωπαϊκή Ένωση, .

Ένα μήνα μετά το δημοψήφισμα, οι τελευταίες ενδείξεις απότομης οικονομικής επιβράδυνσης είναι πιθανό να προστεθούν στις προσδοκίες δράσης της Τράπεζας της Αγγλίας στις 4 Αυγούστου, καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι θα μειώσει τα επιτόκια και μπορεί να αρχίσει να αγοράζει και πάλι  ομόλογα.

Δείκτης ο οποίος δείχνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε σχεδόν πέντε μονάδες στο 106,6 τον Ιούλιο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε τρία χρόνια,όπως δήλωσε η εταιρία δημοσκοπήσεων YouGov και το Κέντρο Οικονομικών και Εμπορικών Ερευνών (CEBR).

«Το κοινό εξακολουθεί να προσπαθεί να κατανοήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά είναι σαφές ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά μετά το δημοψήφισμα», ανέφερε ο Στίβεν Χάρμστον, επικεφαλής της YouGov.

Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το τι θα συμβεί με την αξία των σπιτιών τους, όπως διαπίστωσε η έρευνα.

«Αν πραγματοποιηθούν οι φόβοι των ιδιοκτητών ακινήτων για πτώση των τιμών, τότε θα υπάρξει μια πολύ σοβαρή επίπτωση τόσο στην αγορά ακινήτων όσο και στο σύνολο της οικονομίας», δήλωσε ο διευθυντής του CEBR Σκοτ Κόρφε.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι δαπάνες των καταναλωτών αποτελούν την καλύτερη ελπίδα για αποφυγή ύφεσης στη Βρετανία λόγω Brexit. Οι καταστηματάρχε, όμως, αναφέρουν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν απότομα μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (27 Ιουλίου).

Επιβράδυνση στον κατασκευαστικό τομέα

Στον τομέα των κατασκευών, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε μετά την ψηφοφορία, σύμφωνα με το Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Συντελεστές της έρευνας του RICS προβλέπουν αύξηση 1% στο φόρτο εργασίας κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ποσοστό κάτω από την αύξηση 2,8% που είχε προβλεφθεί κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η αγορά ακινήτων της Βρετανίας ανήκει στους τομείς που χτυπήθηκαν περισσότερο μετά το δημοψήφισμα, με τους κατασκευαστές να βλέπουν τις τιμές να βυθίζονται, ενώ οι επενδυτές απέσυραν χρήματα από τα εμπορικά ταμεία, αναγκάζοντας πολλούς να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους.

Κατασκευαστικές εταιρείες μείωσαν τις μελλοντικές προσλήψεις, αντανακλώντας την άποψη Βρετανών εμπόρων λιανικής πώλησης οι οποίοι ανέφεραν την ταχύτερη πτώση του ποσοστού πλήρους απασχόλησης σε δύο χρόνια κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς πλησίαζε το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, έρευνα του British Retail Consortium έδειξε ότι το 93% των εμπόρων λιανικής πώλησης σκοπεύει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα στελέχωσης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, σε σύγκριση με το 83% κατά το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Μια τρίτη έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε ότι τα μπόνους στη Βρετανία δίνονται με αργούς ρυθμούς.

Στους τρεις μήνες μέχρι το τέλος του Ιουνίου οι μέσες εργασιακές αποδοχές άξιζαν 1,8% για τρίτο συνεχόμενο μήνα μετά από μια διετή πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας αυξήσεις της τάξεως του 2% είχαν γίνει ο κανόνας, σύμφωνα με την XpertHR, μια διαδικτυακή εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού.

«Μένει να δούμε πώς η αβεβαιότητα γύρω από τις επιπτώσεις του Brexit θα επηρεάσει τις εργασιακές αποδοχές, ωστόσο είναι πιθανό να δούμε τα μπόνους να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για πολλούς μήνες», δήλωσε η Σίλα Άτγουντ της XpertHR.

X