Σκληρούς όρους για το ευρωπαϊκό ΔΝΤ προτείνει η Γερμανία

[Julien Warnand/EPA/EFE]

Τα σχέδια της Γερμανίας για τη θεσμοθέτηση ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα λειτουργεί ως αρωγός στα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες χαιρέτισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου για την αναδιάρθρωση του νομισματικού και οικονομικού συστήματος.

Σύμφωνα με προτάσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το Ταμείο θα είναι προσβάσιμο χωρίς προϋποθέσεις μόνο για τις χώρες που έχουν βιώσει «ένα ασύμμετρο οικονομικό σοκ έξω από τον πολιτικό τους έλεγχο».

Οι προτάσεις, τις οποίες αποκάλυψε πρώτη η γερμανική εφημερίδα Die Zeit την Τετάρτη, αναγνωρίζουν ότι το Ταμείο θα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη στήριξη υπερχρεωμένων κρατών -μια ευθύνη που αυτή τη στιγμή βαραίνει την Κομισιόν. Εντούτοις, η στήριξη αυτή θα έχει τη μορφή ενός πιο αυστηρού «προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής με εκ των υστέρων επιβολή όρων».

Η χορήγηση πόρων του Ταμείου σε χώρες με αδύναμα δημόσια οικονομικά θα προκαλούσε «ηθικό κίνδυνο», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, «με τα δάνεια του ESM να χρησιμοποιούνται για την αναβολή αναγκαίων δημοσιονομικών προσαρμογών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Για να έχει μια χώρα τη δυνατότητα να λάβει στήριξη χωρίς όρους, θα πρέπει να έχει έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κάτω από 60% ή να αποδείξει ότι έχει μειώσει το χρέος κατά 0,5% σε κάθε ένα από τα τρία προηγούμενα χρόνια.

X