«Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

maria_spyraki_euractiv-800x500_c

Τη χρηματοδότηση των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επενδύουν στην πράσινη ανάπτυξη υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρόταση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη. Σκοπός η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Τη σχετική τροπολογία την ενέταξε η κα Σπυράκη στην εισήγηση του ΕΛΚ στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας σε συνεργασία με τον βασικό εισηγητή Δρ. Paul Rubig. Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου δέχθηκε ότι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πραγματική οικονομία είναι πολύ σημαντικός και γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησής τους. Αν και στην Έκθεση επισημαίνεται η σπουδαιότητα του «ίδιου επιχειρηματικού κεφαλαίου» αναγνωρίζονται οι δυσκολίες εύρεσής τους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μέσω του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Πακέτο Γιούνκερ). Επίσης, η έκθεση προβλέπει και την συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Σημαντικό για την Ελλάδα θεωρείται το γεγονός ότι στην Έκθεση τονίζεται η ανάγκη ενθάρρυνσης ξένων επενδυτών, κάτι όμως που δυσχεραίνουν τα γλωσσικά εμπόδια. Με βάση αυτό το σκεπτικό, υπερψηφίστηκε η πρόταση της κας Σπυράκη για τη χρήση της αγγλικής γλώσσας, επιπρόσθετα της επίσημης γλώσσας του κάθε κράτους-μέλους, σε όλο το φάσμα της διαδικασίας αιτήσεων για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί και επίσημη πρόταση της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Euractiv

X